U bent op zoek naar zonwering en verwacht dat een rolluik aansluit bij uw wensen. Toch zou het fijn zijn meer te weten over dit product en waar op te letten bij het kopen. Op deze informatieve pagina helpen wij u de juiste keuze te maken.

1. Let op het type rolluik

Rolluiken zijn verkrijgbaar van verschillende partijen; variërend van handbediend tot volledig domotica gestuurd, in standaard kleur of specifieke RAL kleur, voor huis- tuin of keuken raam/deur of grotere afmetingen zoals een garagedeur; en alles daartussen in. De keuzes die u hierin maakt hebben direct invloed op de materiaalkosten en veelal ook op de montage-, onderhouds- en levensduur kosten.

2. Rolluik frame- en lamelkleur mogelijkheden

De meeste rolluikenproducenten kiezen een aantal frame- en lamelkleuren die zij standaard aanbieden en op voorraad houden; zoals wit, crème wit en antraciet. In het geval u een andere kleur kiest, dan betaalt u een hogere prijs en kan het langer duren voor uw product geleverd wordt.

Daarbij moet u weten dat – anders dan bij andere zonweringsproducten zoals zonnescreens – rolluiklamellen gevoelig kunnen zijn voor lakschade. Met name hoogglans kleuren zoals zwart, donkerblauw, etc. Deze lamellen zijn namelijk meestal geproduceerd uit harde materialen voorzien van een laklaag, die over elkaar gaan wanneer het rolluik op- en afrolt.

Onder ander om deze reden is het bij veel rolluikenproducenten zelfs niet mogelijk om niet-standaard lamelkleuren te verkrijgen. Een niet-standaard framekleur is meestal wel mogelijk, maar de vraag is of de combinatie met standaardkleur lamellen aansluit op uw wensen.

3. Let op de elektronische aansluitingen

Handbediende rolluiken worden steeds minder gekozen vanwege de benodigde grote doorgang van buiten naar binnen de gevel of het kozijn ten behoeve van de bedieningsband en het feit dat installateurs steeds vaker een montagetoeslag hanteren die de mogelijke besparing op materiaalkosten tenietdoet.
De meest voorkomende elektrische rolluiken zijn:
a) Bekabeld – elektrisch op vaste wandschakelaar
b) Bekabeld – elektrisch op handzender en/of domotica/(t)huisautomatisering
c) Onbekabeld/zelfvoorzienend (solar) – elektrisch op handzender en/of domotica/(t)huisautomatisering
Optie a.) is de minst dure elektrische optie, waarbij u het rolluik via wandschakelaar nabij het rolluik kunt bedienen. Voor opties b.) en c.) betaalt u een meerprijs en heeft u de optie de rolluiken met een handzender (zoals uw televisie) en/of domotica (bijv. een app op uw mobiele telefoon) kunt bedienen. U kunt met name optie b.) vervolgens nog uitbreiden met een variëteit aan ondersteunende sensoren die bijvoorbeeld uw rolluiken naar beneden doen bij zon.
Mocht u totaal geen voeding ter plaatse beschikbaar hebben of willen maken en/of geen bekabeling willen zien en/of nieuwe doorgangen (‘gaten’) door uw gevel/kozijn willen, dan is de solar optie (c.) uw enige optie.

4. De mogelijkheden tot montage

Rolluiken kunnen in de meeste gevallen gemonteerd worden zonder aanpassingen. Echter onder andere de volgende situaties kunnen een uitdaging vormen:

  • (Zeer) beperkte ruimte boven raam of deur eventueel in combinatie met naar buiten te openen raam of deur.
  • (Significant) uitstekende objecten zoals een deurklink.
  • Niet beschikbaar zijn van elektra óf zonlicht ten behoeve van solar aandrijving nabij de rolluikcassette.

5. Hoe kies ik de juiste maat?

Er zijn standaard maten en maatwerk rolluiken verkrijgbaar. Standaard maten worden door een leverancier naar eigen inschatting (voor)geproduceerd en aangeboden. Meestal zijn deze iets goedkoper dan maatwerk, echter is het maken van aanpassingen moeilijker / onmogelijk.

Vervolgens kunt u op basis van uw kennis, ervaring en beschikbare tijd (en zin) overwegen uw rolluiken zelf in te meten, te bestellen en te monteren. Hoe meer u zelf doet, hoe meer u bespaart, maar ook hoe meer risico u loopt op bijvoorbeeld incorrecte productafmetingen en montagekeuzen. Tenslotte is bij zelfmontage garantie beperkt beschikbaar.

6. Mogelijkheid tot op-de-dag of in-de-dag montage

Rolluiken zijn buitenleven producten en zijn ontwikkeld om aan de buitenzijde van uw woning gemonteerd te worden. Aldaar worden ze ‘in-de-dag’ of ‘op-de-dag’ gemonteerd; of wel in of op de nis. Dit kan een esthetische keuze zijn of technische noodzaak (bijv. te weinig ruimte).

7. Hoe makkelijk is de montageplaats bereikbaar

Uiteraard is de veiligheid van u, de monteurs en derden altijd de belangrijkste overweging bij iedere installatie. Soms zijn bepaalde keuzen (zoals de montage van twee kleinere rolluiken in plaats van één groot rolluik) en aanvullende middelen en maatregelen zoals een steiger of hoogwerker noodzakelijk om dit te bewerkstelligen.

Wij hopen u hiermee naar verwachting geïnformeerd te hebben. Mocht u alsnog vragen hebben of rolluiken willen kopen en laten monteren, neemt u dan gerust contact op met Luvifem. We kijken er naar uit van u te horen.