Onze klanten overwegen steeds vaker rolluiken. Producteigenschappen zoals de geluiddempende en verduisterende werking waren al langer bekend, maar zeker sinds dat in 2022 de energiekosten snel significant stegen, wordt de isolerende waarde van rolluiken extra gewaardeerd. Aanvullend horen we ook regelmatig de vraag: ’Hoeveel zon houdt een rolluik nu echt tegen?’ Op deze informatieve pagina gaan wij op deze punten in.

Hoeveel zon houdt een rolluik tegen?

De hoeveelheid zonlicht die een rolluik tegenhoudt, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het materiaal van het rolluik, de kleur van de lamellen, en de dichtheid van de lamellen. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

  • Materiaal: Rolluiken kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder aluminium, staal, hout of PVC. Aluminium rolluiken zijn meestal het meest effectief in het blokkeren van zonlicht, omdat ze een goede isolatie bieden en zeer weinig licht doorlaten.
  • Kleur: De kleur van de lamellen kan ook een rol spelen in de hoeveelheid zonlicht die wordt geblokkeerd. Donkere kleuren absorberen meer licht en houden daardoor meer zonlicht tegen dan lichtere kleuren.
  • Dichtheid van de lamellen: Rolluiken met dicht op elkaar geplaatste lamellen houden meer zonlicht tegen dan rolluiken met grotere openingen tussen de lamellen.
  • Soort rolluik: Er zijn verschillende soorten rolluiken, waaronder verduisterende rolluiken, die speciaal zijn ontworpen om bijna 100% van het zonlicht te blokkeren, en zonwerende rolluiken, die ontworpen zijn om een deel van het zonlicht tegen te houden, maar nog steeds enig licht binnen te laten.

Over het algemeen kunnen rolluiken tot wel 90-100% van het zonlicht blokkeren, afhankelijk van de bovengenoemde factoren. Naast het blokkeren van zonlicht, bieden rolluiken ook andere voordelen, zoals verbeterde isolatie en verhoogde privacy. Over de isolatiewaarde, gaan we hieronder verder in.

Voor hoeveel temperatuurwijziging zorgt dit?

Het vooraf exact aangeven hoeveel graden temperatuurverschil gerealiseerd kan worden in uw woning is onmogelijk, omdat dit naast de montage en effectief gebruik van rolluiken afhankelijk is van meerdere andere factoren zoals het aantal (in)directe zonuren, de algehele isolatie van uw woning en andere indirecte factoren.

De wetenschap achter de effectiviteit in algemene zin is als volgt: warmtevorming treedt op zodra zonlicht het glas in bijvoorbeeld uw raam of deur raakt. Rolluiken bestaan uit een frame (cassette, geleiders, onderlijst) dat aan de buitenzijde van uw woning gemonteerd wordt met daar tussen zonwerende en isolrende lammellen die af- en opgerold kunnen worden. Wanneer in gebruik, houden de zonwerende lamellen zonlicht tegen en voorkomt daarmee in grote mate warmtevorming.

In het geval van rolluiken waarbij de lamellen vastgehouden worden tussen de geleiders – wordt er tevens een stilstaande laag lucht behouden tussen de lamellen en het raam of de deur erachter. Dit werkt isolerend, vergelijkbaar met dubbel glas.
Tenslotte absorberen de lamellen warmte en vloeien deze via het frame af.

Op basis van informatie beschikbaar gesteld door zonwering producenten en onze eigen ervaring, weten we dat effectief gebruik van rolluiken de temperatuur in uw woning gemiddeld tussen de 5 en 7 graden celsius verlaagd. Een merkbaar positief verschil.

Welke rolluiken isoleren het beste?

In principe isoleren alle maatwerk kwaliteitsrolluiken. Ook zit er tegenwoordig weinig onderling verschil in isolerende waarde op productniveau. Met name de aansluiting van het rolluik op uw woning is belangrijk. Tevens dat de rolluiklamellen zelf gevuld zijn met isolerend materiaal (zoals pur of schuim). Wij raden u dan ook aan om uw rolluiken bij een zonwering specialist te kopen die u rolluiken aanbiedt in combinatie met een inmeet- en montageservice.

Warmtebeeld van woning zonder rolluiken
Warmtebeeld van woning met rolluiken

De keuze aan isolerende rolluiken

Er is een behoorlijk aanbod van rolluikproducenten, maar eigenlijk kunt ervan uitgaan dat de meeste ervan isolerend zijn zonder substantieel onderling productverschil. Echter, de isolatiewaarde van het rolluik zelf inclusief betreffende rolluiklamellen is maar beperkt. De échte toegevoegde waarde realiseert u door een vakkundige montage waardoor een soort van isolerende luchtlaag tussen het rolluik en het onderliggende raam of deur. Tezamen vormt dit de isolatie en krijgt u meer grip op de temperatuur in de achterliggende ruimte, waardoor u minder hoeft te warmen of te koelen en u onder meer bespaart op uw energiekosten.

Wanneer u geïnteresseerd bent in isolerende rolluiken en/of u deze aan wilt schaffen dan staan onze Luvifem adviseurs voor u klaar. Wij horen graag van u.