Het gemak van elektrisch of toch handbediening? U overweegt rolluiken, maar het is u nog niet helemaal duidelijk welke bedieningsvormen er zijn, noch de voor- en nadelen van ieder. Op deze informatieve pagina leggen wij de mogelijkheden uit.

De opties voor handbediening

Handbediende rolluiken waren lange tijd de enige mogelijkheid. De zonwerende / isolerende lamellen van het rolluik rollen op- en af in de cassette door handmatig een band of koord te verzetten. Een prima oplossing tegen een instapprijs. Echter ook met een aantal nadelen zoals:

  • Er dient een behoorlijke doorgang (~ 2 tot 3cm) van binnen naar buiten gemaakt te worden om een rolluikband / koord te kunnen plaatsen en bedienen.
  • In de woning dient een band- / koordopwinder geplaatst te worden (die in de weg van raambekleding kan zitten).
  • Enige armkracht is benodigd om het rolluik te bedienen.
  • Bij handbediening opent en sluit het rolluik niet gelijkmatig wat de levensduur niet ten goede komt.

De opties voor elektrische bediening

Bij elektrisch aangedreven rolluiken is er in de cassette een motor ingebouwd die de rol met zonwerend materiaal / de rolluikenlamellen op- of afrolt.

De meest voorkomende elektrische rolluiken zijn:

  1. Bekabeld – elektrisch op vaste wandschakelaar
  2. Bekabeld – elektrisch op handzender en/of domotica/(t)huisautomatisering
  3. Onbekabeld/zelfvoorzienend (solar) – elektrisch op handzender en/of domotica/(t)huisautomatisering

Optie 1.) is de minst dure elektrische optie, waarbij het rolluik via wandschakelaar nabij het rolluik kunt bedienen. Voor opties 2.) en 3.) betaalt u een meerprijs en heeft u de optie de rolluiken met een handzender (zoals uw televisie) en/of domotica (bijv. een app op uw mobiele telefoon) te bedienen. U kunt met name optie 2.) vervolgens nog uitbreiden met een variëteit aan ondersteunende sensoren die bijvoorbeeld uw rolluiken naar beneden doen bij zon.
Mocht u totaal geen voeding ter plaatse beschikbaar hebben of willen maken en/of geen bekabeling willen zien en/of nieuwe doorgangen (‘gaten’) door uw gevel willen, dan is de solar optie (3.) uw enige optie.
Tegenwoordig zijn elektrische rolluiken de standaard. Mede doordat het prijsverschil met een handbediend rolluik – zeker in het geval van ‘elektrisch op vaste wandschakelaar’ – erg klein geworden is.

Welke keuze sluit het beste bij u aan?

Dit is normaliter een afweging tussen persoonlijke wensen, of er technische beperkingen zijn (zoals bijvoorbeeld afwezigheid van elektrische voeding nabij rolluiklocatie) en het budget dat u vrij wilt maken.

Luvifem kiest er – vanwege de beperkte klantvraag en hierboven beschreven nadelen van handmatig bediende rolluiken – voor om enkel elektrische rolluiken aan te bieden in combinatie met inmeet- en montagedienst.

Mocht u meer willen weten of elektrische rolluiken willen aanschaffen dan nodigen wij u uit contact met ons op te nemen.