Heeft u zich verdiept in zonwerende en/of isolerende producten en is uw interesse gewekt door rolluiken? Met name voordelen als het lichtdicht kunnen maken van een ruimte, totale privacy kunnen creëren, de geluiddempende werking, windvastheid, maar ook de isolerende werking van rolluiken maken dit een aantrekkelijk product. Echter vraagt u zich af wat de kosten zijn? Op deze informatieve pagina beantwoorden wij deze vraag voor u.

Hoe is de prijs opgebouwd?

Kwaliteitsrolluiken zijn een behoorlijke investering van enkele honderden euro’s voor een klein rolluik tot zelfs meer dan duizend euro voor een groter rolluik. Laten we eens kijken hoe deze prijs opgebouwd is.

Standaard maten versus maatwerk

Standaard maten rolluiken zijn producten die door een producent in een bepaalde afmeting en samenstelling gemaakt zijn. Maatwerk rolluiken zijn producten waarvan de afmetingen en samenstelling volledig op verzoek voor u geproduceerd worden.
Standaard maten producten kunnen in serie geproduceerd worden en zijn daardoor vaak goedkoper dan maatwerk. Dat gezegd worden rolluiken meestal als maatwerk aangeboden.

Basiscomponenten en toegepaste materialen

De beste rolluiken creëren een isolerende laag tussen uw rolluik en raam of deur, waardoor de temperatuur binnen minder beïnvloed wordt door de weersomstandigheden en gaan warmtevorming tegen door zonlicht tegen te houden alvorens dit uw ramen en/of deuren raakt. Vandaar dat zonwerende rolluiken aan de buitenzijde van uw woning gemonteerd worden. Bijkomende voordelen zijn dat rolluiken volledig lichtdicht en geluiddempend zijn, wat door gevoelige slapers en mensen die nachtdiensten werken. Rolluiken zijn hiertoe specifiek ontwikkeld in zowel ontwerp als materiaalkeuze, rekening houdend met onder andere een levensduur van vele jaren, regelmatig wisselende weersomstandigheden (warm, koud, wind, vocht/water/sneeuw, etc.), structurele- en piekbelasting, etc. Deze toegepaste materialen en hoeveelheid ervan dragen significant bij aan de kosten van een rolluik.

Optionele product gerelateerde zaken

In de meeste gevallen kiezen klanten voor maatwerk kwaliteitsrolluiken inclusief aanvullende (optionele) zaken zoals:

 • Niet-standaard frame- en/of lamelkleur
  De meeste rolluikproducenten kiezen een aantal frame- en lamelkleuren die zij standaard aanbieden en op voorraad houden. In het geval u een andere kleur kiest, dan betaalt u een hogere prijs (en kan het langer duren voor uw product geleverd wordt). Daarbij is het bij de meeste rolluikproducenten niet mogelijk om niet-standaard lamelkleuren te verkrijgen, omdat deze door de benodigde behandeling gevoeliger voor krassen zijn bijvoorbeeld wanneer de lamellen oprollen in de cassette. Niet-standaard framekleuren is meestal wel mogelijk, maar de vraag is of de combinatie met standaard kleur lamellen aansluit op uw wensen.
 • Aandrijving en besturing
  In de basis zijn rolluiken met handbediening uitgevoerd, hoewel tegenwoordig het verschil in prijs met een elektrisch op vaste wandschakelaar uitgevoerde versie minimaal is en bij sommige aanbieders zelfs standaard is. Mocht u uw rolluik met een handzender willen kunnen bedienen en/of geen bekabeling willen of kunnen installeren, dan is dit mogelijk tegen meerprijs
 • (T)huisautomatisering en eventuele sensoren
  Domotica/(t)huisautomatisering neemt snel in populariteit toe. Zo kunnen ook bepaalde rolluikmotoren tegen meerprijs verkrijgbaar hierop aangesloten worden. Vervolgens kunnen deze rolluiken geprogrammeerd worden om – eventueel via optionele sensoren – onder omstandigheden zoals een bepaalde windkracht te openen of te sluiten.

Ook deze hebben een effect op de kosten, hoe meer opties er gekozen worden, hoe hoger de prijs van de rolluiken zal uitvallen.

Wat zijn de kosten per meter van een rolluik?

De gemiddelde prijs van een maatwerk rolluik is als volgt:

Indicatieve kosten maatwerk rolluik zonder opties

Hierbij een aantal opmerkingen:

 • De productbreedtemaat is bepalender voor de rolluikprijs dan de hoogtemaat.
 • Rolluiken groter dan 8m2 zijn mogelijk, echter deze zijn significant robuuster uitgevoerd en duurder.
 • Opties en montage niet inbegrepen.

En hoeveel kost het een rolluik inclusief plaatsen?

Niet iedere installateur biedt hetzelfde aan onder een montage service, maar veelal zijn de volgende zaken inbegrepen:

 • Een inmeetservice waarbij een vertegenwoordiger van de installateur bij u op locatie komt valideren of uw rolluiken geplaatst kunnen worden (met of zonder aanpassingen); ook wel technische validatie van uw offerte genoemd. Aanvullend neemt de adviseur de benodigde productmaten voor u op. Daarbij neemt de installateur uw risico op een verkeerd of niet passend product van u over.
 • Reis- en verblijfkosten veelal berekend vanaf een bepaalde vestigingslocatie.
 • Manuren van het benodigde niveau monteur (kennis en ervaring). Daarbij zijn voor de meeste montages tenminste twee monteurs tezamen nodig gezien de betreffende productafmetingen en gewicht in combinatie met op hoogte werken en aldaar uit te voeren activiteiten (product hooghouden, waterpas, schroeven, etc.).
 • Benodigd gereedschap (ladders, schroefmachines, etc.) en verbruiksmiddelen (schroeven, etc.). Let wel dat specialistische veiligheids- en hulpmiddelen zoals een steiger of hoogwerker normaliter niet inbegrepen zijn in de basismontageservice, maar separaat belast worden.
 • Garantie en risico dekking; inmeting incorrect, initiële montage duurt langer, monteur moet terug om een aanpassing te doen, een product(onderdeel) moet vervangen worden, etc.

Installateurs hanteren vaak op basis van de hierboven benoemde zaken een montageprijs per te monteren rolluik. Gangbare montage tarieven zijn tussen de €200,- en €400,- inclusief BTW per rolluik. Daar komen dan de productkosten en eventueel benodigde aanvullende kosten zoals specialistische veiligheids- en hulpmiddelen nog bij.

Indien u meerdere rolluiken (of andere producten) tegelijkertijd laat monteren dan kan de installateur ervoor kiezen om bepaalde zaken zoals de reis- en verblijfkosten aan te passen en de totale montageservice handmatig te berekenen.

De goedkoopste opties voor een rolluik

In conclusie zijn de totale kosten van rolluiken enerzijds afhankelijk van het basisproduct, anderzijds van de aanvullende keuzes die u maakt zoals een niet-standaard kleur, montageservice, etc. De goedkoopste optie is een handbediend (of elektrisch op wandschakelaar) in een standaard maat en kleur rolluik door uzelf gemonteerd.

De rolluiken prijzen bij Luvifem

Luvifem biedt competitief geprijsde maatwerk kwaliteitsrolluiken aan inclusief professionele inmeet- en montageservice, waardoor u volledig ontzorgt wordt en na aankoop enkel van uw product hoeft te genieten. Mocht u op basis van de informatie op deze pagina meer willen weten en/of rolluiken willen aanschaffen en vakkundig laten inmeten en monteren, neemt u dan contact op met Luvifem. Onze adviseurs helpen u graag verder.