Overweegt u elektrische rolluiken, maar is het voor u nog niet helemaal duidelijk welke opties er zijn en/of welke het beste aansluiten bij uw situatie of wensen? Op deze informatieve pagina gaan wij hierop in en geven wij u het inzicht dat u zoekt.

Welke opties zijn het beste voor DIY?

Rolluiken zijn zowel verkrijgbaar als standaard maten en standaard configuratie product -waarbij de producent de afmetingen en andere zaken zoals de kleur en aandrijving onafhankelijk van de montage locatie produceert, als maatwerk product – waarbij het rolluik tot op de millimeter nauwkeurig en naar de wensen van de klant geproduceerd wordt.

In het geval van elektrische rolluiken is er in de cassette een motor ingebouwd die de rol met zonwerend materiaal / de rolluikenlamellen op- of afrolt.
De meest voorkomende elektrische rolluiken zijn:
a) Bekabeld – elektrisch op vaste wandschakelaar
b) Bekabeld – elektrisch op handzender en/of domotica/(t)huisautomatisering
c) Onbekabeld/zelfvoorzienend (solar) – elektrisch op handzender en/of domotica/(t)huisautomatisering

Optie a.) is de minst dure elektrische optie, waarbij het rolluik via wandschakelaar nabij het rolluik kunt bedienen. Voor opties b.) en c.) betaalt u een meerprijs en heeft u de optie de rolluiken met een handzender (zoals uw televisie) en/of domotica (bijv. een app op uw mobiele telefoon) te bedienen. U kunt met name optie b.) vervolgens nog uitbreiden met een variëteit aan ondersteunende sensoren die bijvoorbeeld uw rolluiken naar beneden doen bij zon.
Mocht u totaal geen voeding ter plaatse beschikbaar hebben of willen maken en/of geen bekabeling willen zien en/of nieuwe doorgangen (‘gaten’) door uw gevel willen, dan is de solar optie (c.) uw enige optie.

Mocht u een DIY (‘do-it-yourself’) installatie van een of meerdere elektrische rolluiken voor ogen hebben (en u heeft afdoende zonlicht op de montagelocatie), dan is een onbekabeld/zelfvoorzienend (solar) rolluik (optie c. hierboven) het minst complex.

Hoe installeert u deze opties?

Indien u voornemens bent uw elektrische rolluik zelf te installeren, dan gaan wij ervan uit dat u tenminste enige ervaring heeft als klusser en professionele zonwering producten. Hierbij dan ook een aantal hoofdzaken om rekening mee te houden:

  • Voor het beste resultaat (lichtdicht, geluiddempend, zonwerend en isolerend), dienen rolluiken na installatie een gesloten kader te vormen. In de meeste situaties behaalt u een beter resultaat met maatwerk (i.p.v. standaard maten).
  • Let op voor obstructies zoals hang- en sluitwerk, uitstekend en/of oneven steenwerk, naar buiten openende ramen en/of deuren en bevestig dat een absoluut haaks frame (cassette, geleiders en onderlijst / valse vensterbank) gerealiseerd kan worden plus dat ramen en deuren gebruikt kunnen blijven worden na rolluik installatie. Indien u besluit bepaalde concessies te accepteren – zoals het niet langer gebruiken van een kiepraam – realiseert u zich dan dat u of anderen zich dit niet altijd zullen realiseren en het raamkozijn en/of rolluik dan onbedoeld kan beschadigen.
  • Rolluiken worden middels de geleiders bevestigd (niet zoals vaak gedacht de cassette). Begin dus met beide geleiders aan de cassette te koppelen. Let daarbij op dat de geleiders en het koppelstuk aan de cassette redelijk snel af kunnen breken. Indien u bekabelde elektrische rolluiken gaat installeren, raden wij aan tijdig de voorbereidingen hiertoe te doen om deze – op een nette manier – binnenpands te krijgen.
  • Mocht na installatie het rolluiklamellen niet, niet recht of niet soepel afrollen, dan dient dit – zelfs al is het rolluik bruikbaar – onmiddellijk verholpen te worden. Doet u dit niet dan is schade te verwachten.
  • Tenslotte, houdt u er tijdens de installatie rekening mee dat het rolluik wellicht in de toekomst bereikbaar moet zijn en/of te demonteren is – bijvoorbeeld in het geval van reparatie.

Elektrische rolluiken laten installeren door Luvifem

Zeker in het geval van maatwerk rolluiken is het ook mogelijk deze door een zonwering specialist zoals Luvifem in te laten meten, configureren en monteren. Daarmee bespaart u tijd. En verzekerd u zich van een passend, optimaal functioneel product inclusief garantie op product en montage. Mocht u meer willen weten over elektrische rolluiken of deze inclusief inmeting en montage willen aanschaffen dan horen wij graag van u.