Er is een grote variëteit aan zonwering producten. Naast het assortiment horizontale zonwering waar u onder kunt verblijven zoals het knikarmscherm en de pergolazonwering, maar ook de lichtstraat- en verandazonwering, zijn ook de verticale soorten zoals het zonnescreen en rolluik populair. Als zonwering specialist adviseert Luvifem u graag over de beste toepassing voor- en nadelen van ieder type. Op deze informatieve pagina behandelen we het rolluik dat ook in de winter van toegevoegde waarde is gezien de isolerende eigenschappen.

De voordelen van rolluiken

Allereerst de voordelen:

 •  Zonwerend
  Rolluiken zijn inherent zonwerend. Ze laten bij gebruik geen zonlicht door. Waar in het geval van andere type zonwering, de zonwerende werking in de meeste gevallen hét hoofddoel is wanneer dit product overwogen wordt, zijn in het geval van rolluiken aanvullende aspecten zoals de isolerende werking vaak doorslaggevend.
 • Privacy verbeterend
  Rolluiken zijn geheel opgebouwd uit gesloten materialen, waardoor daar niet doorheen gekeken worden bij gebruik. Daarmee kunt u uw privacy altijd garanderen.
 • Isolerend
  De lamellen van een rolluik zijn bijna altijd opgebouwd uit twee lagen metaal met daartussen een schuimlaag. Deze zijn dan ook op zichzelf staand geïsoleerd. Daarnaast vormt het rolluik tezamen met uw raam of deur en de lucht ertussen ook een laag isolatie. Hiermee houdt u op warme dagen de warmte buiten en op koude dagen de koude buiten. Daardoor bent u minder afhankelijk van airconditioning en verwarming en bespaart u op uw energiekosten.
 • Inbraakvertragend
  Rolluiken worden aan de buitenzijde van uw woning geplaatst en zijn opgebouwd uit robuust metalen onderdelen. Daarmee is dit product wanneer in gebruik, inherent inbraak vertragend.
 • Verduisterend en geluiddempend
  In tegenstelling tot andere soorten zonwering worden rolluiken ook overwogen vanwege de verduisterende en geluiddempende werking. Dit is met name van toegevoegde waarde in het geval dat u of een huisgenoot nachtdiensten werkt en overdag wil kunnen slapen.

De nadelen van rolluiken

Maar er zijn ook nadelen:

 • Uitzicht belemmerend wanneer in gebruik
  In tegenstelling tot andere zonweringproducten wordt wanneer rolluiken in gebruik zijn het uitzicht volledig belemmert. De meeste rolluiken hebben wel een frisse lucht- of nachtstand, die bij gebruik alsnog enig licht of frisse lucht doorlaat.
 • Gesloten uitstraling
  Na montage van rolluiken kan dit door sommigen als erg gesloten beschouwd worden.
 • Standaard beperkte kleurcombinaties
  Het kleurpallet van rolluiken – op een specialistische leverancier na – is meestal veel minder breed dan in het geval van screens. Dit is veelal te herleiden naar het feit dat rolluik lamellen – in tegenstelling tot screendoek – gepoedercoat worden en lakschadegevoeliger zijn.
 • Grotere cassettemaat
  Bij een vergelijkbare productsamenstelling; o.a. afmetingen en aandrijving, zijn rolluik cassettes veelal groter dan in het geval van andere zonwering producten zoals screens. Dit kan bij beperkte ruimte of bijvoorbeeld naar buiten openslaande ramen een uitdaging vormen om een zonwerend product te kunnen plaatsen. De benodigde cassettemaat is simpelweg te herleiden naar de dikte van lamellen ten opzichte van doek die oprollen in de cassette wanneer niet in gebruik.

Wanneer kiezen voor rolluiken

Op basis van de hierboven beschreven voor- en nadelen, adviseren wij rolluiken wanneer naast de zonwerende kwaliteiten, zaken zoals (aanvullende) woning isolatie, sterk verduisterende of geluiddempende werking belangrijk voor u zijn; en u minder belang hecht aan het behoud van uitzicht.

Nog geen idee? Wij adviseren u graag bij Luvifem!

Mocht u meer willen weten en/of rolluiken overwegen, neemt u dan contact met Luvifem op. Wij helpen u graag verder.