Overweegt u de aanschaf van elektrische rolluiken en vraagt u zich af hoe deze werken? Dan bent u bij Luvifem op het juiste adres. We geven u alle ins en outs op het gebied van elektrische rolluiken. Zodat u precies weet hoe ze werken en een weloverwoge keuze kunt maken wanneer u op zoek bent naar dit type rolluik.

Wat maakt een rolluik elektrisch?

Het belangrijkste verschil tussen handmatige en elektrische rolluiken is de aanwezigheid van een motor. In een elektrisch rolluik is de motor meestal in de cassette ingebouwd. Deze motor is verantwoordelijk voor het op- en afrollen van de lamellen, waardoor u het rolluik met één druk op de knop kunt bedienen. Afhankelijk van het type elektrische rolluik dat u kiest, kunt u de motor bedienen via een wandschakelaar, een handzender of een app op uw smartphone.

De werking van de motor in een elektrisch rolluik

De motor in een elektrisch rolluik is een klein, maar krachtig apparaat. Het maakt gebruik van elektriciteit om een draaibeweging te creëren die de lamellen oprolt of afrolt. De meeste motoren hebben ook een ingebouwde sensor die de motor automatisch stopt als het rolluik volledig is opgerold of neergelaten. Sommige geavanceerde motoren hebben ook obstakeldetectie, waardoor de motor stopt als er iets in de weg zit.

Elektrische rolluiken en domotica

Een van de grootste voordelen van elektrische rolluiken is dat ze kunnen worden geïntegreerd in een domoticasysteem. Met een domoticasysteem kunt u meerdere apparaten in uw huis automatiseren en vanaf één centraal punt bedienen. Dit staat ook wel bekend als een smarthome systeem. Door uw elektrische rolluiken aan te sluiten op een domoticasysteem, kunt u ze bedienen met een app op uw smartphone of tablet. U kunt ook scenario’s instellen, zoals het automatisch laten sluiten van de rolluiken als de zon ondergaat.

Kun je een bestaand rolluik elektrisch maken?

Sommige handmatig bediende rolluiken kunnen elektrisch gemaakt worden. Dat gezegd zijn er overwegingen zoals onder andere:

  • Beschikbare ruimte in de rolluik cassette
  • Staat van het rolluik; afweging elektrisch maken of vervangen door nieuw elektrisch
  • Beschikbaarheid elektra nabij

Hoewel het met de juiste kennis en ervaring wellicht mogelijk is deze ‘upgrade’ zelf te doen, is dit voor de meeste niet aan te raden. Zo zijn er veelal geen voorbereidingen in een handmatig rolluik getroffen om standaard elektrische componenten in aan te brengen. Daarbij komt dat als de ‘upgrade’ niet uitgevoerd wordt door dezelfde partij als die het rolluik heeft geproduceerd en/of geleverd, de garantie ongeldig wordt.

Het advies van Luvifem

Wanneer u elektrische rolluiken overweegt altijd een offerte aan te vragen voor nieuwe. Ook als u overweegt bestaande handbediende elektrisch te (laten) maken. Het verschil in kosten is namelijk niet altijd zo groot. En wellicht zijn nieuwe rolluiken alsnog interessanter als je daarbij andere zaken zoals een mogelijk ongeldige garantie na ‘upgrade’ en/of de staat of verwachte levensduur van de huidige rolluiken in beschouwing neemt.

Mocht u toch kiezen voor deze upgrade dan raden wij u aan deze uit te laten voeren door een vakspecialist.
Tenslotte kunt u niet bij iedere zonweringspecialist terecht voor deze ‘upgrade’. Zo kiest Luvifem ervoor om deze dienst niet aan te bieden. Klanten die ons hiertoe uitnodigden worden door ons verwezen naar andere partijen (zonder onze tussenkomst). Natuurlijk kunt u wel voor nieuwe rolluiken bij ons terecht. Wij horen graag van u.