Bent u geïnteresseerd in rolluiken en zich aan het verdiepen in de montage ervan? Gewoon uit interesse of omdat u een handige klusser bent en overweegt rolluiken zelf te installeren. Op deze informatieve pagina gaan wij hierop in en delen wij onze kennis en ervaring.

Stappenplan voor het bevestigen van rolluiken

Rolluiken zijn een ogenschijnlijk eenvoudig product om te monteren. Het betreft in de basis immers slechts een cassette, geleiders, mogelijk een valse vensterbank waartussen de zonwerende, isolerende en geluiddempende rolluiklamellen en onderlijst zich bewegen. De aandrijving kan zowel handmatig als elektrisch zijn.

Dat gezegd, indien u voornemens bent uw rolluik zelf te installeren, dan gaan wij ervan uit dat u tenminste enige ervaring heeft als klusser en/of professionele zonwering producten.

 1. Globaal stappenplan t.b.v. kwaliteitsrolluiken:
  Alle componenten van uw standaard maten of maatwerk rolluik(en) nakijken voor zichtbare schade (lak, vervormingen, etc.) en maatvoering.
 2. In het geval van elektrisch bekabelde rolluiken, voorbereiding hiertoe doen.
 3. Geleiders aan cassette koppelen.
 4. Geleiders tezamen met cassette op bestemming monteren.
 5. In het geval van elektrische rolluiken, deze aansluiten.
 6. Rolluik afstellen en – indien elektrisch aangedreven – programmeren.

Aanvullend hierbij een aantal zaken om rekening mee te houden:

 • Voor het beste resultaat (lichtdicht, geluiddempend, zonwerend en isolerend), dienen rolluiken na installatie een gesloten kader te vormen. In de meeste situaties behaalt u een beter resultaat met maatwerk (i.p.v. standaard maten).
  • Let op voor obstructies zoals hang- en sluitwerk, uitstekend en/of oneven steenwerk, naar buiten openende ramen en/of deuren en bevestig dat een absoluut haaks frame (cassette, geleiders en onderlijst / valse vensterbank) gerealiseerd kan worden plus dat ramen en deuren gebruikt kunnen blijven worden na rolluik installatie. Indien u besluit bepaalde concessies te accepteren – zoals het niet langer gebruiken van een kiepraam – realiseert u zich dan dat u of anderen zich dit niet altijd zullen realiseren en het raamkozijn en/of rolluik dan onbedoeld kan beschadigen.
 • Rolluiken worden middels de geleiders bevestigd (niet zoals vaak gedacht de cassette). Begin dus met beide geleiders aan de cassette te koppelen. Let daarbij op dat de geleiders en het koppelstuk aan de cassette redelijk snel af kunnen breken. Indien u bekabelde elektrische rolluiken gaat installeren, raden wij aan tijdig de voorbereidingen hiertoe te doen om deze – op een nette manier – binnenpands te krijgen.
 • Mocht na installatie het rolluiklamellen niet, niet recht of niet soepel afrollen, dan dient dit – zelfs al is het rolluik bruikbaar – onmiddellijk verholpen te worden. Doet u dit niet dan is schade te verwachten.
 • Tenslotte, houdt u er tijdens de installatie rekening mee dat het rolluik wellicht in de toekomst bereikbaar moet zijn en/of te demonteren is – bijvoorbeeld in het geval van reparatie.

Liever laten doen? We helpen u graag

Zeker in het geval van maatwerk rolluiken is het bij zonwering specialist zoals Luvifem ook mogelijk deze in te laten meten, configureren en monteren. Op deze manier bespaart u tijd en bent u verzekerd van een passend, optimaal functioneel product inclusief garantie op product en montage. Wij horen graag van u mocht u meer willen weten over rolluiken of deze inclusief inmeting en montage willen aanschaffen.

Welk merk past bij u? Luvifem adviseert!

Mocht u maatwerk rolluiken willen aanschaffen inclusief inmeting en montage, dan helpt zonwering specialist Luvifem u graag verder. Graag tot snel.