Overweegt u (zonne)screens of rolluiken? Beiden zijn buiten gemonteerde zonwering producten, maar waar zit nu het verschil en welke sluit het beste aan op uw wensen? Op deze informatieve pagina gaan we u op weg helpen.

Het verschil tussen screens en rolluiken

In de basis zijn zowel een screen als een rolluik opgebouwd uit de volgende voor u zichtbare onderdelen:

  1. Het zonwerende materiaal: doek in geval van screens of lamellen in het geval van rolluiken.
  2. De cassette: aan de bovenzijde van uw raam (of deur) gemonteerd met daarin een rol zonwerend materiaal.
  3. De geleiders: aan beide zijden van uw raam (of deur) gemonteerd, waar langs het zonwerend materiaal vanuit de cassette afrolt (en wanneer niet meer nodig in oprolt). In het geval van ritsscreens zorgen de geleiders er ook voor dat het zonwerende materiaal netjes op spanning en op zijn plaats gehouden wordt.
  4. De onderlijst: onder aan het zonwerend materiaal gemonteerd. Het gewicht van dit onderdeel zorgt ervoor dat het zonwerende materiaal altijd evenredig afrolt. Maar de onderlijst zorgt er ook voor dat het minder vatbaar is voor de wind en dat het materiaal altijd netjes recht op- en afrolt.

Wanneer u uw screens of rolluiken in gebruik heeft, dan is uw raam (of deur) afgedekt. Het zonlicht wordt op deze manier grotendeels of zelfs geheel tegengehouden voordat dit het glas van uw raam (of deur) raakt. Hierdoor wordt warmtevorming en invallend licht sterk vermindert.

Mocht dit niet (meer) nodig zijn dan kan het zonwerende materiaal in tegengestelde richting weer opgerold worden en daarmee netjes en beschermd opgeborgen worden in de cassette.

Het (hoofd)verschil tussen beide producten is het toegepaste zonwerende materiaal. Dit betreft doek in het geval van een screen en lamellen in het geval van rolluiken.

We zullen nu verder ingaan op de nuances van beide producten.

Buiten detail impressie antraciete zonnescreens in combinatie met Fractions aluminium shutters
Sfeerimpressie hoekdetail standaard rolluik in antraciet aan witte vrijstaande woning

De voor- en nadelen van screens

De voordelen:

Zonwerend

In de meeste gevallen hét hoofddoel wanneer u dit product overweegt. Doordat screens aan de buitenzijde van uw woning gemonteerd worden en het doekmateriaal speciaal voor dit doeleinde ontwikkelt is, raken bij gebruik significant minder zonnestralen uw raam of deur waardoor warmteontwikkeling tegengegaan wordt. Tevens heeft u minder last van de invallende zon.

Verbeterde privacy, maar behoud van uitzicht

De voornaamste voordelen van screens zijn dat het zonwerende doek van buiten gezien privacy versterkend is terwijl van binnen gezien het uitzicht niet (significant) belemmerd wordt. Of wel van buiten naar binnen zie je veel minder, maar van binnen naar buiten blijft het uitzicht goed.

Luxe uitstraling

Na montage van maatwerk kwaliteitsscreens worden deze één met uw woning en geven zij een luxe uitstraling in zowel open als gesloten positie; een esthetische verrijking.

Standaard veel kleurcombinaties

Screen cassettes en geleiders (het frame) zijn verkrijgbaar in de meeste RAL kleuren (sommige tegen meerprijs) en enorm veel doekkleuren en patronen (ook hier sommige tegen meerprijs), waar het kleurpallet van rolluiken – op een specialistische leverancier na – meestal veel minder breed is. Dit is veelal te herleiden naar het feit dat rolluik lamellen – in tegenstelling tot screendoek – gepoedercoat worden en inherent schadegevoeliger zijn.

Compactere cassettemaat

Bij een vergelijkbare productsamenstelling; o.a. afmetingen en aandrijving, zijn kleinere cassettematen mogelijk in het geval van screens dan bij rolluiken. Dit kan esthetisch uw voorkeur hebben, als ook soms technisch nodig zijn om een zonwerend product te kunnen plaatsen. De cassettemaat is simpelweg te herleiden naar de dikte van doek ten opzichte van lamellen die oprollen in de cassette wanneer niet in gebruik.

De nadelen:

Niet (significant) isolerend, verduisterend noch inbraak vertragend

Screens zijn echt bedoeld als zonwerend product waar rolluiken ook overwogen worden voor (aanvullende) woning isolatie, inbraakvertraging als ook de verduisterende en geluiddempende werking. Bijvoorbeeld van toegevoegde waarde in het geval dat u of uw huisgenoot nachtdiensten werkt en overdag wil kunnen slapen.

Ter volledigheid informeren wij u dat er door bepaalde leveranciers wel verduisterende screens aangeboden worden, echter zijn wij zelf niet overtuigd van deze producten.

Iets duurder dan een rolluik

Bij een vergelijkbare productsamenstelling; o.a. afmetingen en aandrijving, zijn screens iets duurder dan een rolluik.

Zonnescreen volledige breedte nieuwe aanbouw (6 meter 21 cm x 2 meter 75 cm hoog ) (in gebruik stand)

Wanneer kiezen voor screens?

Op basis van de hierboven beschreven voor- en nadelen, adviseren wij screens wanneer u hoofdzakelijk op zoek bent naar een zonwerend product zonder dat zaken zoals (aanvullende) woning isolatie, sterk verduisterende of geluiddempende werking belangrijk voor u zijn; en u meerwaarde ziet in het behoud van uitzicht en de uitstraling van een screen ten opzichte van een rolluik.

De voor- en nadelen van rolluiken

De voordelen:

Zonwerend

Rolluiken zijn inherent zonwerend. Ze laten bij gebruik geen zonlicht door. Waar in het geval van screens de zonwerende werking in de meeste gevallen hét hoofddoel is wanneer dit product overwogen wordt, zijn in het geval van rolluiken aanvullende aspecten zoals de isolerende werking vaak doorslaggevend.

Privacy verbeterend

Rolluiken zijn geheel opgebouwd uit gesloten materialen, waardoor daar niet doorheen gekeken worden bij gebruik. Daarmee kunt u uw privacy altijd garanderen.

Isolerend

De lamellen van een rolluik zijn bijna altijd opgebouwd uit twee lagen metaal met daartussen een schuimlaag. Deze zijn dan ook op zichzelf staand geïsoleerd. Daarnaast vormt het rolluik tezamen met uw raam of deur en de lucht ertussen ook een laag isolatie. Hiermee houdt u op warme dagen de warmte buiten en op koude dagen de koude buiten. Daardoor bent u minder afhankelijk van airconditioning en verwarming en bespaart u op uw energiekosten.

Inbraakvertragend

Rolluiken worden aan de buitenzijde van uw woning geplaatst en zijn opgebouwd uit robuust metalen onderdelen. Daarmee is dit product wanneer in gebruik, inherent inbraak vertragend.

Verduisterend en geluiddempend

In tegenstelling tot screens worden rolluiken ook overwogen vanwege de verduisterende en geluiddempende werking. Dit is met name van toegevoegde waarde in het geval dat u of een huisgenoot nachtdiensten werkt en overdag wil kunnen slapen.

Iets goedkoper dan een screen

Bij een vergelijkbare productsamenstelling; o.a. afmetingen en aandrijving, is een rolluik iets goedkoper dan een screen.

De nadelen:

Uitzicht belemmerend wanneer in gebruik

In tegenstelling tot screens wordt wanneer rolluiken in gebruik zijn het uitzicht volledig belemmert. De meeste rolluiken hebben wel een frisse lucht- of nachtstand, die bij gebruik alsnog enig licht of frisse lucht doorlaat.

Gesloten uitstraling

Na montage van rolluiken kan dit door sommigen als erg gesloten beschouwd worden.

Standaard beperkte kleurcombinaties

Het kleurpallet van rolluiken – op een specialistische leverancier na – is meestal veel minder breed dan in het geval van screens. Dit is veelal te herleiden naar het feit dat rolluik lamellen – in tegenstelling tot screendoek – gepoedercoat worden en lakschadegevoeliger zijn.

Grotere cassettemaat

Bij een vergelijkbare productsamenstelling; o.a. afmetingen en aandrijving, zijn rolluik cassettes veelal groter dan in het geval van screens. Dit kan bij beperkte ruimte of bijvoorbeeld naar buiten openslaande ramen een uitdaging vormen om een zonwerend product te kunnen plaatsen. De benodigde cassettemaat is simpelweg te herleiden naar de dikte van lamellen ten opzichte van doek die oprollen in de cassette wanneer niet in gebruik.

Rolluik voor raampartij uitgevoerd in antraciet grijs (in gebruik stand)

Wanneer kiezen voor rolluiken?

Op basis van de hierboven beschreven voor- en nadelen, adviseren wij rolluiken wanneer naast de zonwerende kwaliteiten, zaken zoals (aanvullende) woning isolatie, sterk verduisterende of geluiddempende werking belangrijk voor u zijn; en u minder belang hecht aan het behoud van uitzicht.

Aanvullende mogelijkheden bij Luvifem

U heeft nu waarschijnlijk een beter beeld bij beide producten. Afsluitend willen wij u nog meegeven dat er naast de beschreven basisfunctionaliteit ook vele aanvullende mogelijkheden voor beide producten zijn; onder andere:

  • Kleurkeuze: standaard of niet-standaard. Dit verschilt per leverancier.
  • Aandrijving: handbediend of elektrisch op vaste wandschakelaar of elektrisch op handzender en/of elektrisch in combinatie met domotica/(t)huisautomatisering.
  • Bekabeld of onbekabeld (solar/zonnepaneel).

Aangezien deze aanvullende mogelijkheden hetzelfde zijn voor screens en rolluiken zullen we daar in dit artikel niet verder op in gaan, maar verwijzen wij u bij interesse naar de Luvifem website en adviseurs.

Mocht u meer willen weten en/of screens of rolluiken overwegen, neemt u dan contact met Luvifem op. Wij helpen u graag verder.

Een breed assortiment zonnescreen doek kleuren standaard verkrijgbaar bij Luvifem
Vele hand- en wandzender opties
Stalen van kleureopties rolluiken bij Luvifem
Hoek detail luxe ritsscreen antraciet inclusief geïntegreerde onderlijst en SOLAR