U heeft reeds – of overweegt de aanschaf van – een overkapping, maar maakt zich zorgen over invallend zonlicht via de (voor-, achter-, linker-, rechter)zijden van uw terrasoverkapping? Waar horizontale zonwering producten voor op of onder uw dak veelal eenvoudig te herkennen zijn in de productbenaming: o.a. ‘boven- of onderdakse verandazonwering’, ‘lichtstraatzonwering’, etc., zijn verticale zonwering producten zoals ‘(zonne)screens’ universeler benaamd. Daarom vraagt u zich wellicht af of het wel mogelijk is om dit product aan een overkapping te monteren. Op deze informatieve pagina beantwoorden wij deze vraag voor u.

Is het mogelijk?

Om direct met de deur in huis te vallen, ja, in de meeste gevallen is het mogelijk om een verticaal (zonne)screen te monteren aan de zijden van uw overkapping.

Dat gezegd zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. We hebben deze uitgesplitst in zowel technische als visuele overwegingen:

Technische overwegingen

Recht kader

Om een screen te kunnen monteren, aan te laten sluiten en langdurig goed te laten functioneren is een recht kader benodigd. Ook mogen de overkapping profielen niet te getordeerd zijn. Dit betekent met name dat de staanders en goot haaks op elkaar moeten staan.

Maatwerk (i.p.v. standaard maten)

Om uw screen naadloos aan te laten sluiten op uw overkapping is het aan te raden een maatwerk oplossing te bestellen aangezien deze tot op de millimeter ingemeten en vervolgens specifiek voor uw overkapping geproduceerd wordt.

Goot

Met name bij aluminium terrasoverkappingen loopt er aan de voorzijde een goot door het profiel boven onder de dakpanelen. Aangezien screens (mede) geschroefd dienen te worden, bestaat er een risico op lekkage.

Horizontale ondergrond

Om de onderlijst van het screen netjes en geheel aan te laten sluiten op de ondergrond wanneer in gebruik, dient deze recht te zijn.

(Mogelijk) doorhangen screencassette vanwege productbreedtemaat

Ongeacht de kwaliteit van het screen is er altijd risico op doorhangen van de screencassette bij grotere breedtematen (> 4500mm).

Onderlijst

Bij beperkte doorloophoogte onder uw overkapping is een product op-de-dag plaatsen en/of met onderlijst die in de screencassette wegvalt wanneer niet in gebruik, aan te bevelen.

Voeding

Naast het feit dat er waarschijnlijk (te weinig) ruimte is om handbediening te plaatsen, gaan wij ervan uit dat dit type aandrijving ook niet uw voorkeur geniet. Daarom is externe voeding (elektra) benodigd. In sommige gevallen waar externe voeding niet beschikbaar gemaakt kan worden, kan een zelfvoorzienend solar screen (met opgebouwd zonnepaneel, ingebouwde accu en handzender) uitkomst bieden. Echter dit is afhankelijk van de benodigde screen afmetingen en beschikbaarheid van afdoende zonlicht.

Combinatie producten

Het kan zijn dat u een combinatie van producten overweegt, zoals screen en glaswand. In dit geval zal bekeken moeten worden of en hoe deze producten naast elkaar geplaatst kunnen worden.

Visuele overwegingen

In-de-dag versus op-de-dag montage

Vanuit een visueel / esthetisch oogpunt zal in-de-dag montage mogelijk uw voorkeur genieten; of wel tussen de staanders en onder het dak-/gootprofiel. In plaats van op-de-dag; of wel plaatsing aan de voor- of achterzijde van uw staanders en dak-/gootprofiel. Echter is op-de-dag plaatsing regelmatig de enige mogelijkheid vanwege technische uitdagingen.

Wandschakelaar of handzender

Wandschakelaars worden op een vaste plek nabij uw product gemonteerd. Hiertoe is bekabeling tussen de screencassette en de wandschakelaar benodigd. Handzenders zijn vergelijkbaar met de afstandsbediening van uw televisie. Aanvullend voordeel van screens op handzender is dat ze veelal aan te sluiten zijn op domotica/(t)huisautomatisering.

Onderlijst

Gezien screens onder uw overkapping veelal in zicht hangen, is een product waarvan  de onderlijst in de screencassette wegvalt wanneer niet in gebruik, aan te bevelen.

Geleiders

Er zijn speciaal ontwikkelde screen zijgeleiders voor overkappingen verkrijgbaar. Deze sluiten optimaal aan op uw overkapping zonder schroeven in zicht, etc.

(Mogelijke) kleurafwijkingen

Zeker in het geval van in kleur geleverde overkappingen zoals gepoedercoat aluminium, is geen enkele batch/levering exact gelijk. Zelfs niet van dezelfde leverancier. Ook kan het zijn dat materialen na verloop van tijd verkleuren. Houdt er dus rekening mee dat wanneer u uw screen in een bepaalde RAL kleur besteld, dit geen garantie is voor een exacte match met uw overkapping.

Houdt u er tenslotte rekening mee dat wanneer u screens laat monteren, deze altijd fysiek verankerd moeten worden aan uw overkapping. Meestal geschroefd. Hoewel de bijbehorende risico’s relatief beperkt zijn, kunnen deze werkzaamheden invloed hebben op de garantie van uw overkapping.

Welke mogelijkheden zijn er?

Kwaliteitsscreens worden meestal als maatwerk aangeboden en zijn volledig naar wens samen te stellen. Dit betreft de afmetingen, kleur cassette, geleiders en onderlijst, doekkleur en patroon, aandrijving, besturing, bekabeld of zelfvoorzienend, etc. Kortom voor iedere wens en budget zijn er mogelijkheden.

Een breed assortiment zonnescreen doek kleuren standaard verkrijgbaar bij Luvifem
Hoek aanzicht detail geleider, design onderlijst en cassette rolluik
Vele hand- en wandzender opties
Hoek detail luxe ritsscreen antraciet inclusief geïntegreerde onderlijst en SOLAR

Welk type screens zijn hiervoor het beste?

Ons basisadvies voor verticale screens voor uw overkapping is tenminste te kiezen voor:

  • Kwaliteitsproducten specifiek ontwikkelt voor buitengebruik
  • Maatwerk in plaats van standaard maten
  • Geritst; waarbij het zonwerende doek ook tussen de zijgeleiders vast zit en daardoor netter hangt en beter bestand is tegen wind
  • Montage door gespecialiseerde installateur

Aanvullend mocht u hiertoe budget vrij willen maken:

  • Onderlijst die in de screencassette wegvalt wanneer niet in gebruik
  • Verandageleiders die optimaal aansluiten op uw overkapping
  • Elektrisch aangedreven op handzender
Zonnescreen volledige breedte nieuwe aanbouw (6 meter 21 cm x 2 meter 75 cm hoog ) (in gebruik stand)

Heb ik ook andere opties?

Mocht u (deels) minder belang hechten aan esthetiek en flexibiliteit van een screen, dan zou u vaste producten zoals een aluminium rabatdelen wand kunnen overwegen. Tenslotte behoren rolluiken ook tot de mogelijkheden, maar dan meestal wanneer u op zoek bent naar tijdelijke volledige privacy of als u de betreffende ruimte als opslag wil kunnen gebruiken.

Dat gezegd, als u op zoek bent naar behoud van esthetiek tezamen met zonwerende kwaliteiten dan is een screen naar onze mening de beste keuze. Eventueel tezamen met een glas(schuif)wand wanneer u uw overkapping wilt kunnen gebruiken als tuinkamer.

Nog meer beschutting o.a. tegen wind en regen met glaspanelen in uw bestaande of nieuwe constructie

Luvifem als uw zonwering adviseur

Mocht u meer willen weten over screens voor uw overkapping en/of deze willen aanschaffen en laten plaatsen, neemt u dan contact met een van onze Luvifem adviseurs op. We helpen u graag.

Wist u trouwens dat u bij Luvifem ook terecht kunt voor aluminium overkappingen, glasschuifwanden en alternatieve zonweringproducten zoals rolluiken, verandazonwering, lichtstraatzonwering? Kijk direct verder in onze webshop of zonweringpagina’s en plan een advies op maat in!