U bent op zoek naar zonwering en verwacht dat een (zonne)screen aansluit bij uw wensen. Toch zou het fijn zijn meer te weten over dit product en waar op te letten bij het kopen. Op deze informatieve pagina helpen wij u de juiste keuze te maken.

1. Let op het type zonwering

Screens zijn verkrijgbaar van verschillende partijen; variërend van ‘wegwerp’ tot kwaliteitsproducten, handbediend tot volledig domotica gestuurd, in standaard kleur of specifieke RAL kleur, standaard of verandageleiders en alles daartussen in. De keuzes die u hierin maakt hebben direct invloed op de materiaalkosten en veelal ook op de montage-, onderhouds- en levensduur kosten.

Om u een idee te geven moet u bij sommige leveranciers voor een niet-standaard cassette, geleider en onderlijst kleur rekening houden met een materiaalkostenmeerprijs van 15% tot 25% (en langere levertijd). Daarentegen zijn er ook leveranciers die meer kleuren op voorraad houden, maar met een duurdere basisprijs.

Buitenaanzicht dubbele hordeuren, zonnescreens en Fractions aluminium shutters aan moderne nieuwbouw bungalow

2. Let op de elektronische aansluiten

Handbediende screens worden steeds minder gekozen vanwege de benodigde grote doorgang van buiten naar binnen de gevel ten behoeve van de bedieningsband en het feit dat installateurs steeds vaker een montagetoeslag hanteren die de mogelijke besparing op materiaalkosten tenietdoet.

De meest voorkomende elektrische screens zijn:

  1. Bekabeld – elektrisch op vaste wandschakelaar
  2. Bekabeld – elektrisch op handzender en/of domotica/(t)huisautomatisering
  3. Onbekabeld/zelfvoorzienend (solar) – elektrisch op handzender en/of domotica/(t)huisautomatisering

Optie 1.) is de minst dure elektrische optie, waarbij het screen via wandschakelaar nabij het screen kunt bedienen. Voor opties 2.) en 3.) betaalt u een meerprijs en heeft u de optie de screens met een handzender (zoals uw televisie) en/of domotica (bijv. een app op uw mobiele telefoon) kunt bedienen. U kunt met name optie b.) vervolgens nog uitbreiden met een variëteit aan ondersteunende sensoren die bijvoorbeeld uw screens naar beneden doen bij zon en naar boven bij wind.

Mocht u totaal geen voeding ter plaatse beschikbaar hebben of willen maken en/of geen bekabeling willen zien en/of nieuwe doorgangen (‘gaten’) door uw gevel willen, dan is de solar optie (3.) uw enige optie.

3. De mogelijkheden tot montage

Screens kunnen in de meeste gevallen gemonteerd worden zonder aanpassingen. Echter onder andere de volgende situaties kunnen een uitdaging vormen:

  • (Zeer) beperkte ruimte boven raam of deur eventueel in combinatie met naar buiten te openen raam of deur.
  • (Significant) uitstekende objecten zoals een deurklink.
  • Niet beschikbaar zijn van elektra óf zonlicht ten behoeve van solar aandrijving nabij screen cassette.

4. Hoe kies ik de juiste maat?

Er zijn standaard maten en maatwerk screens verkrijgbaar. Standaard maten worden door een leverancier naar eigen inschatting (voor)geproduceerd en aangeboden. Meestal zijn deze iets goedkoper dan maatwerk, echter is het maken van aanpassingen moeilijker / onmogelijk.

Vervolgens kunt u op basis van uw kennis, ervaring en beschikbare tijd (en zin) overwegen uw screens zelf in te meten, te bestellen en te monteren. Hoe meer u zelf doet, hoe meer u bespaart, maar ook hoe meer risico u loopt op bijvoorbeeld incorrecte productafmetingen en montagekeuzen. Tenslotte is bij zelfmontage garantie beperkt beschikbaar.

5. Mogelijkheid tot op-de-dag of in-de-dag montage?

Screens zijn buitenleven producten en zijn ontwikkeld om aan de buitenzijde van uw woning gemonteerd te worden. Aldaar worden ze ‘in-de-dag’ of ‘op-de-dag’ gemonteerd; of wel in of op de nis. Dit kan een esthetische keuze zijn of technische noodzaak (bijv. te weinig ruimte).

6. Hoe makkelijk is de montageplaats bereikbaar?

Uiteraard is de veiligheid van u, de monteurs en derden altijd de belangrijkste overweging bij iedere installatie. Soms zijn bepaalde keuzen (zoals de montage van twee kleinere screens in plaats van een groot screen) en aanvullende middelen en maatregelen zoals een steiger of hoogwerker noodzakelijk om dit te bewerkstelligen.

Wij hopen u hiermee naar verwachting geïnformeerd te hebben. Mocht u alsnog vragen hebben of screens willen kopen en laten monteren, neemt u dan gerust contact op met Luvifem. We kijken er naar uit van u te horen.

Een breed assortiment zonnescreen doek kleuren standaard verkrijgbaar bij Luvifem
Hoek aanzicht detail geleider, design onderlijst en cassette rolluik
Vele hand- en wandzender opties
Hoek detail luxe ritsscreen antraciet inclusief geïntegreerde onderlijst en SOLAR