Heeft u kunststof kozijnen en overweegt u een buitenzonweringproduct zoals (zonne)screens of rolluiken, of binnenraamdecoratie zoals shutters? Wilt u meer weten over de mogelijkheden en waar op te letten? Op deze informatieve pagina geven wij uitleg.

Waarop te letten bij zonwering en kunststof kozijnen?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: kunststof kozijnen zijn veelvoorkomend en goed te combineren met zonweringproducten. Zeker als u voor maatwerk kwaliteitszonwering kiest.

Dat gezegd zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Met name als u in-de-dag (of wel tussen de gevel / op het kozijn) montage overweegt aangezien dit inherent betekent dat u gaat schroeven in uw kunststof kozijn. In dit geval moet er onderzocht worden of dit op de benodigde plaatsen daadwerkelijk mogelijk is. Kunststof kozijnen bevatten namelijk – anders dan bijvoorbeeld houten kozijnen – gevoelige onderdelen zoals dunne kunststof glaslatten, metalen en/of bewegende componenten achter het kunststof oppervlak en zijn minder makkelijk te herstellen in het geval van schade.

Hiertoe is een professionele inmeet- en montageservice – idealiter in combinatie met detailtekeningen van uw kozijn – geen overbodige luxe.

Op-de-dag gevel montage kan een alternatieve oplossing zijn aangezien hierbij in de meeste gevallen geen directe verbinding tussen de zonwering en het kunststof kozijn nodig is.

Naast de montage is het belangrijk om de juiste zonwering aandrijving te overwegen. Voor de meeste buitenzonwering is een doorgang van buiten naar binnen benodigd. Zowel handmatig als elektrisch. Indien dit niet gewenst of mogelijk is – en er nabij het product tenminste enig zonlicht beschikbaar is – zou in dat geval een ‘solar’zonwering op basis van een opgebouwd zonnepaneeltje in combinatie met ingebouwde accu, motor en handzender, uitkomst kunnen bieden.

Zonnescreen volledige breedte nieuwe aanbouw (6 meter 21 cm x 2 meter 75 cm hoog ) (in gebruik stand)

Screens voor kunststof kozijnen

De voordelen:

Zonwerend

In de meeste gevallen hét hoofddoel wanneer u dit product overweegt. Doordat screens aan de buitenzijde van uw woning gemonteerd worden en het doekmateriaal speciaal voor dit doeleinde ontwikkeld is, raken bij gebruik significant minder zonnestralen uw raam of deur waardoor warmteontwikkeling tegengegaan wordt. Tevens heeft u minder last van de invallende zon.

Verbeterde privacy, maar behoud van uitzicht

De voornaamste voordelen van screens zijn dat het zonwerende doek van buiten gezien privacy versterkend is terwijl van binnen gezien het uitzicht niet (significant) belemmerd wordt. Of wel van buiten naar binnen zie je veel minder, maar van binnen naar buiten blijft het uitzicht goed.

Luxe uitstraling

Na montage van maatwerk kwaliteitsscreens worden deze één met uw woning en geven zij een luxe uitstraling in zowel open als gesloten positie; een esthetische verrijking.

Standaard veel kleurcombinaties

Screen cassettes en geleiders (het frame) zijn verkrijgbaar in de meeste RAL kleuren (sommige tegen meerprijs) en enorm veel doekkleuren en patronen (ook hier sommige tegen meerprijs), waar het kleurpallet van rolluiken – op een specialistische leverancier na – meestal veel minder breed is. Dit is veelal te herleiden naar het feit dat rolluik lamellen – in tegenstelling tot screendoek – gepoedercoat worden en inherent schadegevoeliger zijn.

Compactere cassettemaat

Bij een vergelijkbare productsamenstelling; o.a. afmetingen en aandrijving, zijn kleinere cassettematen mogelijk in het geval van screens dan bij rolluiken. Dit kan esthetisch uw voorkeur hebben, als ook soms technisch nodig zijn om een zonwerend product te kunnen plaatsen. De cassettemaat is simpelweg te herleiden naar de dikte van doek ten opzichte van lamellen die oprollen in de cassette wanneer niet in gebruik.

De nadelen:

Niet (significant) isolerend, verduisterend noch inbraak vertragend

Screens zijn echt bedoeld als zonwerend product waar rolluiken ook overwogen worden voor (aanvullende) woning isolatie, inbraakvertraging als ook de verduisterende en geluiddempende werking. Bijvoorbeeld van toegevoegde waarde in het geval dat u of uw huisgenoot nachtdiensten werkt en overdag wil kunnen slapen.

Ter volledigheid informeren wij u dat er door bepaalde leveranciers wel verduisterende screens aangeboden worden, echter zijn wij zelf niet overtuigd van deze producten.

Iets duurder dan een rolluik

Bij een vergelijkbare productsamenstelling; o.a. afmetingen en aandrijving, zijn screens iets duurder dan een rolluik.

Rolluik op raam uitgevoerd in antraciet grijs (in gebruik stand)

Rolluiken voor kunststof kozijnen

De voordelen:

Zonwerend

Rolluiken zijn inherent zonwerend. Ze laten bij gebruik geen zonlicht door. Waar in het geval van screens de zonwerende werking in de meeste gevallen hét hoofddoel is wanneer dit product overwogen wordt, zijn in het geval van rolluiken aanvullende aspecten zoals de isolerende werking vaak doorslaggevend.

Privacy verbeterend

Rolluiken zijn geheel opgebouwd uit gesloten materialen, waardoor daar niet doorheen gekeken worden bij gebruik. Daarmee kunt u uw privacy altijd garanderen.

Isolerend

De lamellen van een rolluik zijn bijna altijd opgebouwd uit twee lagen metaal met daartussen een schuimlaag. Deze zijn dan ook op zichzelf staand geïsoleerd. Daarnaast vormt het rolluik tezamen met uw raam of deur en de lucht ertussen ook een laag isolatie. Hiermee houdt u op warme dagen de warmte buiten en op koude dagen de koude buiten. Daardoor bent u minder afhankelijk van airconditioning en verwarming en bespaart u op uw energiekosten.

Inbraakvertragend

Rolluiken worden aan de buitenzijde van uw woning geplaatst en zijn opgebouwd uit robuust metalen onderdelen. Daarmee is dit product wanneer in gebruik, inherent inbraak vertragend.

Verduisterend en geluiddempend

In tegenstelling tot screens worden rolluiken ook overwogen vanwege de verduisterende en geluiddempende werking. Dit is met name van toegevoegde waarde in het geval dat u of een huisgenoot nachtdiensten werkt en overdag wil kunnen slapen.

Iets goedkoper dan een screen

Bij een vergelijkbare productsamenstelling; o.a. afmetingen en aandrijving, is een rolluik iets goedkoper dan een screen.

De nadelen:

Uitzicht belemmerend wanneer in gebruik

In tegenstelling tot screens wordt wanneer rolluiken in gebruik zijn het uitzicht volledig belemmert. De meeste rolluiken hebben wel een frisse lucht- of nachtstand, die bij gebruik alsnog enig licht of frisse lucht doorlaat.

Gesloten uitstraling

Na montage van rolluiken kan dit door sommigen als erg gesloten beschouwd worden.

Standaard beperkte kleurcombinaties

Het kleurpallet van rolluiken – op een specialistische leverancier na – is meestal veel minder breed dan in het geval van screens. Dit is veelal te herleiden naar het feit dat rolluik lamellen – in tegenstelling tot screendoek – gepoedercoat worden en lakschadegevoeliger zijn.

Grotere cassettemaat

Bij een vergelijkbare productsamenstelling; o.a. afmetingen en aandrijving, zijn rolluik cassettes veelal groter dan in het geval van screens. Dit kan bij beperkte ruimte of bijvoorbeeld naar buiten openslaande ramen een uitdaging vormen om een zonwerend product te kunnen plaatsen. De benodigde cassettemaat is simpelweg te herleiden naar de dikte van lamellen ten opzichte van doek die oprollen in de cassette wanneer niet in gebruik.

Combinatie zwarte Fractions aluminium shutters in Louvre patroon in gezellige moderne woonkamer

Shutters voor kunststof kozijnen

De voordelen:

Elegantie en stijl

Fractions shutters hebben een elegante en stijlvolle uitstraling die goed past bij verschillende interieurstijlen. Ze kunnen een kamer een gevoel van rust en harmonie geven en zijn een prachtige aanvulling op uw interieur.

Meer controle over de hoeveelheid licht en privacy

Met Fractions shutters kunt u de hoeveelheid licht die uw kamer binnenkomt nauwkeurig regelen. U kunt de shutters helemaal openen om veel licht binnen te laten of gedeeltelijk sluiten om een zachtere lichtinval – en zelfs sfeer via de gestanste designs/patronen schitterende schaduwval – te creëren. Bovendien bieden Fractions shutters meer privacy dan andere soorten raamdecoratie, omdat u de designs/patronen op iedere gewenste stand kunt zetten – zelfs geheel sluiten – om te voorkomen dat mensen naar binnen kunnen kijken.

Duurzaamheid en onderhoudsgemak

Fractions shutters zijn gemaakt van hoogwaardig aluminium dat bestand is tegen vocht, verkleuring en vervorming. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken, waardoor ze een duurzame optie zijn voor uw raamdecoratie.

De nadelen:

Geen oplossing tegen warmtevorming

Aangezien Fractions shutters binnen gemonteerd worden, voorkomen ze niet dat zonlicht uw gevel raakt. Daardoor treedt er nog steeds warmtevorming op.

Niet (significant) isolerend noch inbraak vertragend

Fractions aluminium shutters zijn niet (significant) isolerend noch inbraakvertragend. Hoewel ze wel een nagenoeg verduisterende werking hebben, zijn ze niet afdoende geluiddempend om écht te concurreren met rolluiken voor diegenen die nachtdiensten werken en overdag willen kunnen slapen.

Prijzig

Fractions aluminium shutters zijn uniek, stijl- en sfeervol, maar ook duurder dan andere raamdecoratie.

Buiten detail impressie antraciete zonnescreens in combinatie met Fractions aluminium shutters

Onze favoriete keuze

Alle drie de benoemde producten bedienen andere wensen. Ons advies is dan ook om eerst voor uzelf te bepalen wat u écht belangrijk vindt, alvorens een showroom te bezoeken, advies in te winnen of een product aan te schaffen. Maar mocht u afdoende budget ter beschikking (willen) stellen, dan zijn screens buiten gecombineerd met Fractions binnen naar onze mening schitterend.

Heeft dit artikel uw interesse gewekt, neem dan vooral contact op met Luvifem. Wij helpen u graag om tot de juiste keuze te komen en eventueel uw inmeting en montage tot in de puntjes te verzorgen.

Een breed assortiment zonnescreen doek kleuren standaard verkrijgbaar bij Luvifem
Hoek aanzicht detail geleider, design onderlijst en cassette rolluik
Vele hand- en wandzender opties
Hoek detail luxe ritsscreen antraciet inclusief geïntegreerde onderlijst en SOLAR