U bent bekend met de voor- en nadelen van (zonne)screens en overweegt deze als zonwering aan te schaffen voor uw woning. Toch vraagt u zich nog af hoe effectief ze zijn op het gebied van isolatie? Op deze informatieve pagina beantwoorden wij specifiek deze vraag voor u.

Hoeveel graden scheelt het met screens?

Het vooraf exact aangeven hoeveel graden temperatuurverschil gerealiseerd kan worden in uw woning is onmogelijk, omdat dit naast de montage en effectief gebruik van screens afhankelijk is van meerdere andere factoren zoals het aantal (in)directe zonuren, de algehele isolatie van uw woning en andere indirecte factoren.

De wetenschap achter de effectiviteit in algemene zin is als volgt: warmtevorming treedt op zodra zonlicht het glas in bijvoorbeeld uw raam of deur raakt. Screens bestaan uit een frame (cassette, geleiders, onderlijst) dat aan de buitenzijde van uw woning gemonteerd wordt met daar tussen een zonwerend doek dat af- en opgerold kan worden. Wanneer in gebruik, houdt het zonwerende screendoek zonlicht grotendeels tegen en voorkomt daarmee in grote mate warmtevorming.

In het geval van ritsscreens waarbij het screendoek vastgehouden wordt tussen de geleiders – wordt een stilstaande laag lucht behouden tussen het screendoek en het raam of de deur erachter. Dit werkt isolerend, vergelijkbaar met dubbel glas en rolluiken.

Tenslotte absorbeert het screendoek warmte en vloeit deze – met name in het geval van ritsscreens – via het frame af.

Op basis van informatie beschikbaar gesteld door zonwering producenten en onze eigen ervaring, weten we dat effectief gebruik van screens de temperatuur in uw woning gemiddeld tussen de 3 en 5 graden celsius verlaagd. Een merkbaar positief verschil.

Moderne multicolour toepassing van zelfvoorzienende ritsscreens op zonne-energie waarbij geen externe bekabeling / voeding benodigd

Welke kleur screen houdt de meeste warmte tegen?

Er zijn twee veelgehoorde theorieën. Enerzijds dat een wit screendoek zonlicht afstoot. Anderzijds dat donkere kleuren zoals antraciet zonlicht absorberen. Tests gedaan door een Nederlandse zonweringproducent tonen aan dat beide een goed resultaat leveren, maar een donkere kleur effectiever dan wit.

Dat gezegd zijn wij van mening dat deze uitkomst relatief is en het verschil niet zo groot dat het uw keuze voor een bepaalde screenkleur zou moeten leiden. Ons advies is dan ook om een kleur te kiezen die bij uw smaak en uitstraling van uw woning past en dus goed voor u voelt.

Verdere punten om op te letten bij de aankoop van screens voor isolatie

Voor het beste isolerende resultaat met screens is het met name belangrijk dat deze goed aansluiten op de nis van uw raam of deur, waardoor warmtevorming bij gebruik van uw screens optimaal tegengegaan wordt. Hiertoe adviseren wij maatwerk kwaliteitsproducten gemonteerd door een ervaren zonwering specialist.

Tenslotte zou u (t)huisautomatisering – eventueel in combinatie met sensoren – kunnen overwegen aangezien deze u helpen uw screens tijdig in te zetten en te sluiten voor optimaal resultaat.

Mocht u meer willen weten en/of op zoek zijn naar kwaliteitsproducten in combinatie met een ervaren installateur, dan nodigen wij u uit contact op te nemen met Luvifem. Wij helpen u graag verder.

Een breed assortiment zonnescreen doek kleuren standaard verkrijgbaar bij Luvifem
Hoek aanzicht detail geleider, design onderlijst en cassette rolluik
Vele hand- en wandzender opties
Hoek detail luxe ritsscreen antraciet inclusief geïntegreerde onderlijst en SOLAR