U heeft besloten te investeren in een zonnescherm als zonwering, maar ziet tijdens uw oriëntatie op diverse websites verwijzing naar knikarmschermen als ook uitvalschermen en vraagt zich af of er / wat de verschillen zijn. Op deze informatieve pagina beantwoorden wij deze vraag.

Twee populaire zonweringskeuzes

Knikarmschermen en uitvalschermen zijn inderdaad verschillende zonwering producten die veelal onder de algemenere categorie zonnescherm vallen.

Uitvalscherm

U herkent een uitvalscherm in basis aan de aanwezigheid van muurgeleiders aan de gevel en/of kozijn die de onderlijst vanuit de cassette naar de uitstand begeleidt. Bij een uitvalscherm komt het doek in een distinctieve hoek uit de cassette.

Zonwering in combinatie met naar buiten openslaande ramen geen enkel probleem met een uitvalscherm

Knikarmscherm

Een knikarmscherm heeft geen muurgeleiders. Het zonnedoek van dit product wordt ondersteund door de uit de cassette meebewegende knikarmen. Bij een knikarmscherm komt het doek relatief horizontaal (met enige afloop) uit de cassette.

Voorbeeld Alora knikarmscherm zwart in gebruik aan rijtjeshuis

De voordelen en nadelen van een uitvalscherm

De voornaamste voordelen van een uitvalscherm ten opzichte van een knikarmscherm zijn:

 • Minder windgevoelig. De aan de gevel en/of kozijn gemonteerde geleiders bieden extra stevigheid aan de constructie wanneer in gebruik.
 • Minder belasting aan uw gevel. Een uitvalscherm is minder belastend vanwege de gevel en/of kozijn gemonteerde geleiders waardoor wind- / hefboom krachten beter verdeelt en opgevangen worden.
 • Privacy verbeterend. Het zonnedoek van een uitvalscherm is niet doorzichtig en valt bij gebruik (gedeeltelijk) voor uw raam en/of deur.
 • Uitvalschermen zijn over het algemeen minder duur dan een knikarmscherm.

De voornaamste nadelen van een uitvalscherm ten opzichte van een knikarmscherm zijn:

 • Beperkte mogelijkheid eronder te verblijven. De (hoekvormige) constructie en aanwezigheid van geleiders van een uitvalscherm levert een beperkte ruimte op om daadwerkelijk onder te verblijven.
 • Uitzicht beperkend. Het zonnedoek van een uitvalscherm is niet doorzichtig en valt vanwege het ontwerp en de constructie bij gebruik (gedeeltelijk) voor uw raam en/of deur.

De voordelen en nadelen van een knikarmscherm

De voornaamste voordelen van een knikarmscherm ten opzichte van een uitvalscherm zijn:

 • Specifiek ontworpen om onder te verblijven. Het zonnedoek wordt horizontaal hooggehouden door de constructie en bevat geen bewegingsvrijheid beperkende onderdelen zoals zijgeleiders.
 • Grotere uitval mogelijk. Met het ontwerp en de constructie van een knikarmscherm is het mogelijk een groter (tuin/terras) oppervlak af te dekken.
 • Minimaal/niet uitzicht beperkend. Het zonnedoek wordt horizontaal hooggehouden door de constructie en bevat geen uitzicht beperkende onderdelen zoals zijgeleiders.

De voornaamste nadelen van een knikarmscherm ten opzichte van een uitvalscherm zijn:

 • Wind- / hefboom krachten worden volledig gedragen door het product en de bevestiging van cassette aan gevel. Zeker bij enkellaagse gevels (zoals een aanbouw) kan dit mogelijk in schade resulteren. Hiertoe zijn aanvullende maatregelen zoals verlengde kapsteunen of alternatieve producten zoals een uitvalscherm of pergolazonwering mogelijk uw overweging waard.
 • Minimaal/niet privacy verbeterend. Het zonnedoek van een knikarmscherm is niet doorzichtig en biedt bij gebruik enkel privacy tegen inkijk van boven (bijv. inkijk vanuit omringende appartementen).
 • Knikarmschermen zijn verkrijgbaar in diverse designs en uitvoeringen (instap tot luxe) en over het algemeen duurder dan een uitvalscherm.

Welk zonnescherm past het beste bij mij?

Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze, maar wellicht helpen de volgende overwegingen u een keuze te maken:

 1. Wilt u onder het zonnescherm verblijven en een significant (tuin/terras) oppervlak afdekken? Een knikarmscherm is hier specifiek voor ontworpen en waarschijnlijk de beste keuze. Dat gezegd is een uitvalscherm wellicht de betere keuze / afdoende voor een appartement.
 2. Is uw gevel bestand tegen de te verwachten wind- / hefboom krachten bij gebruik van een knikarmscherm? Zo niet of is er twijfel, dan is een uitvalscherm (of pergolazonwering) de betere optie.
 3. Welke uitstraling zoekt u voor uw woning of bedrijfspand en past daar een uitval- of knikarmscherm beter bij?
 4. Bent u bereid (iets) meer uit te geven voor een zonnescherm? Zo niet, dan is een uitvalscherm (of instapknikarmscherm) uw overweging waard.

Aanvullende mogelijkheden bij Luvifem

U heeft nu waarschijnlijk een beter beeld bij beide producten. Afsluitend willen wij u nog meegeven dat er naast de beschreven basisfunctionaliteit ook vele aanvullende mogelijkheden voor beide producten zijn; onder andere:

 • Kleurkeuze: standaard of niet-standaard. Dit verschilt per leverancier.
 • Aandrijving: handbediend of elektrisch op vaste wandschakelaar of elektrisch op handzender en/of elektrisch in combinatie met domotica/(t)huisautomatisering.

Aangezien deze aanvullende mogelijkheden hetzelfde zijn voor uitvalschermen en knikarmschermen zullen we daar in dit artikel niet verder op in gaan, maar verwijzen wij u bij interesse naar de Luvifem website en adviseurs. Hetzelfde geldt voor alternatieve zonwering producten zoals (gevelgemonteerde of vrijstaande) pergolazonweringen en zonnescreens.

Mocht u meer willen weten en/of een knikarmscherm of uitvalscherm overwegen, neemt u dan contact met Luvifem op. Wij helpen u graag verder.