Overweegt u een knikarmscherm als zonwering voor boven uw terras, maar vraagt u zich af hoe dit product werkt? Op deze informatieve pagina gaan wij hierop in.

De populariteit en het nut van knikarmschermen

Knikarm-zonneschermen zijn enorm populair als zonwering vanwege haar vele voordelen. Allereerst een overzicht van de voornaamste redenen voor de keuze voor dit product:

  • Effectief als zonwering
  • Weinig (geen) belemmering in uitzicht en bewegingsvrijheid
  • Mogelijk relatief grote oppervlakken af te dekken
  • Eenvoudig in gebruik
  • Minimaal aanwezig wanneer niet in gebruik
  • Verkrijgbaar in verschillende designs en uitvoeringen (instap tot luxe)
  • Relatief goedkoop

Het belangrijkste onderdeel: het uitklapmechanisme

Bij bediening van de vaste wandzender of handzender wordt een elektrische motor aangestuurd die het zonnedoek op- of afrolt. Tevens worden dan mechanisch de knikarmen – die ter ondersteuning van het zonnedoek dienen – in- / uitgeknikt. Het zonnedoek van dit type knikarmscherm is specifiek ontwikkeld voor buitengebruik en is waterafstotend en schimmelwerend.

Hoewel erg solide, dient u echter wel rekening te houden met sterke(re) wind en bij voorkeur het knikarmscherm volledig in- of uit te doen, want in die posities is het systeem het beste bestand tegen wind. Eventueel kunt u ter bescherming een windsensor toevoegen die in de meeste gevallen voor u anticipeert op sterke(re) wind.

Motorisering of handmatige besturing?

Handbediende knikarmschermen worden steeds minder gekozen vanwege het feit dat het kostenverschil minimaal is in vergelijking met een elektrisch knikarmscherm op vaste wandschakelaar. Aanvullend ook omdat er (vanzelfsprekend) enige handkracht benodigd is voor het bedienen van een knikarmscherm en een elektrisch knikarmscherm altijd geleidelijk opent en sluit, wat beter is voor het knikarmscherm op de lange termijn.

De meest voorkomende elektrische knikarmschermen zijn:

a.) Bekabeld – elektrisch op vaste wandschakelaar

b.) Bekabeld – elektrisch op handzender en/of domotica/(t)huisautomatisering

Optie a.) is de minst dure elektrische optie, waarbij het knikarmscherm via wandschakelaar nabij het knikarmscherm kunt bedienen. Voor optie b.) betaalt u een meerprijs en heeft u de optie het knikarmscherm met een handzender (zoals uw televisie) en/of domotica (bijv. een app op uw mobiele telefoon) te bedienen.

Zowel optie a.) als b.) benodigd voeding ter plaatse, bekabeling en meestal een nieuwe doorgang (‘gaten’) door uw gevel.

Voor de volledigheid ter uw informatie wordt er op termijn ook de optie: ‘c) onbekabeld/zelfvoorzienend (solar) – elektrisch op handzender en/of domotica/(t)huisautomatisering’ verwacht, echter gezien de benodigde motorkracht is dit op dit moment nog niet beschikbaar / afdoende betrouwbaar in combinatie met knikarmschermen.

Knikarmscherm als onderdeel van smart home

U kunt met name de optie ‘b.) bekabeld – elektrisch op handzender en/of domotica/(t)huisautomatisering’ vervolgens nog uitbreiden met een hub en variëteit aan ondersteunende sensoren die bijvoorbeeld uw knikarmscherm naar beneden doen bij zon en naar boven bij wind en eventueel bediening via uw mobiele telefoon.

Mocht u op basis van de informatie op deze pagina meer willen weten en/of een knikarmscherm of een ander zonwering of buitenleven product willen aanschaffen en vakkundig laten inmeten en monteren, neemt u dan contact op met Luvifem. Onze adviseurs helpen u graag verder.