Een knikarmscherm is een perfect product om onder te verblijven wanneer de zon schijnt. Maar na de aanschaf is het belangrijk om deze goed af te stellen. Voor optimaal gebruiksplezier, maar ook een lange levensduur. Maar hoe werkt dat afstellen nu? Op deze informatieve pagina gaan wij hierop in.

Waarom is het belangrijk om uw knikarmscherm af te stellen?

Het afstellen van een knikarmscherm is om meerdere redenen erg belangrijk.

Allereerst – direct bij initiële installatie – om er zeker van te zijn dat alle componenten naar behoren functioneren en in harmonie samenwerken, waardoor er geen schade optreedt. Bijvoorbeeld dat de knikarmen niet over de cassetterand schaven bij gebruik.

Aanvullend om ervoor te zorgen dat het geheel netjes oogt en de wind zo min mogelijk vat heeft op het scherm. Bijvoorbeeld dat het geheel een duidelijk eindpunt heeft bij gebruik waarbij het knikarmmechanisme op volledige sterkte staat, de voorlijst horizontaal is en dat het zonnedoek op iedere gewenste stand afdoende strakgespannen staat.

Tenslotte – na verloop van tijd – bijstellen voor langere levensduur. Bijvoorbeeld wanneer de cassette ietwat open blijft staan of het doek niet langer optimaal strakgespannen staat vanwege het op den duur uitrekken van het zonnedoek (wat normaal en te verwachten is).

Kort samengevat, om schade te voorkomen, gebruiks- en levensduuroptimalisatie.

Lijst van tools en benodigdheden

Alvorens in te gaan op de lijst van benodigdheden en een mogelijk stappenplan, eerst de waarschuwing dat hetgeen hieronder volgt géén instructies zijn, noch dat deze volledig zijn. Mocht u alsnog besluiten hier zelfstandig mee aan de slag te gaan dan is dat volledig op uw eigen risico. Aanvullend adviseren wij u altijd eerst contact op te nemen met de originele installateur van het betreffende product aangezien u wellicht nog gebruik kunt maken van garantie – of zelfs bestaande garantie ongeldig kunt maken door zelf aan de slag te gaan. Als u echter zelf nog aan de slag wilt gaan, dan kunt u dit op de volgende wijze doen:

Handbediend

Afstellen van handbediende knikarmschermen kan in principe gedaan worden met de leverancier handleiding en standaard handgereedschap (zoals onder andere imbus, schroevendraaier, sleutels). Zo ook een elektrisch bediend knikarmscherm in combinatie met vaste wandschakelaar. Dat gezegd, zijn er meestal beperkingen aan de beschikbare werkruimte waardoor klein formaat gereedschap benodigd kan zijn.

Elektrisch bediend

Bij een elektrisch bediend knikarmscherm in combinatie met een handzender is er een extra installatiecomponent, namelijk het programmeren van het scherm (via de motor). Hiertoe is het belangrijk te weten welke motor u mee van doen heeft aangezien het programmeren leverancier (bijvoorbeeld Somfy, Brel, Faher), motortype (bijvoorbeeld Sunea) en handzender (bijvoorbeeld Situo 1 IO, Situo 1 RTS) specifiek is. Voor het programmeren is een handzender (met programmeerfunctie) en/of hub (wederom met programmeerfunctie) geschikt voor de motor in uw knikarmscherm plus toebehorende handleiding nodig.

Tenslotte informeren wij u dat sommige knikarmscherm leveranciers hun producten en fabriek uitleveren met een basisafstelling, maar dit niet altijd het geval is. Vandaar dat zeker de 1e montage, afstelling en programmering meestal beter uitgevoerd kan worden door een professional.

Voor de professional is er specialistisch / voorkeursgereedschap in de markt verkrijgbaar om de afstelling en het programmeren efficiënter uit te kunnen voeren (o.a. universele afstelkabel).

Ons stappenplan

Een mogelijk stappenplan in basis:

Stap 1 – Aandrijving

Bepaal type aandrijving:

  1. Handbediend
  2. Elektrisch i.c.m. vaste wandschakelaar
  3. Elektrisch i.c.m. handzender (en/of hub)

In het geval van a. en b. volg handmatige afstelling instructies uit leverancier handleiding van uw knikarmscherm. Voor c. vervolg naar stap 2.

Stap 2 – Motormerk, type en protocol

Bepaal motor merk, type (en protocol) (bijv. Somfy Sunea IO).

Stap 3 – Één of meerdere producten

Bepaal één of meerdere producten met hetzelfde protocol:

  1. Één (of wel enkel het betreffende product)
  2. Meerdere

In het geval van b., haal elektra/voeding van de andere producten. Waar niet mogelijk, verzoek een professional de programmering uit te voeren.

Stap 4 – Afstelling en productprogrammering op handzender

Volg handmatige afstel instructies uit de knikarmscherm producthandleiding in combinatie met de programmeer instructies uit betreffende motorleverancier handleiding specifiek voor het betreffende product.

Optioneel Stap 5 – Hub programmering

Volg programmeer instructies uit betreffende hubleverancier handleiding specifiek voor het betreffende product (bijv. Somfy TaHoma) om bijvoorbeeld producten via mobiele telefoon te kunnen bedienen en/of sensors toe te voegen en/of routines in te stellen.

Optioneel Stap 6 – Andere producten afstellen en programmeren

Waar van toepassing herhaal stappen 2 t/m 5 voor de andere producten in dezelfde omgeving.

Veel gemaakte fouten bij het afstellen van een knikarmscherm

In de praktijk is de meest voorkomende fout bij het afstellen van een knikarmscherm, de algemene onderschatting van de complexiteit van deze activiteit; resulterend in schade aan nieuwe / nieuw-gemonteerde knikarmschermen. Vandaar ons advies om – zeker elektrische knikarmschermen i.c.m. handzender – door een professional te laten installeren en programmeren.

Daarnaast zien we af en toe dat handzenders kwijt geraken, niet meer werken of ontregeld zijn. Dit is meestal relatief eenvoudig en snel op te lossen:

  • batterij vervangen; of
  • nieuwe handzender; of
  • telefonisch consult met motor / handzender leverancier; of
  • installateur service bezoek)

Uiteraard is het bovenstaande niet een totaaloverzicht. Bovendien kunnen wij het ons voorstellen dat u liever bijgestaan wordt door een professional. Neemt u in dat geval contact op met een zonwering specialist. Zij hebben de vakkennis en ervaring om u verder te helpen.