Zonwering op zonne-energie

U heeft gehoord van zonwering op zonne-energie, maar vraagt zich af waar dit toe dient en of het voor u van toegevoegde waarde is? Dit is een veelvoorkomende vraag en een die wij hier graag voor u beantwoorden.

Voordelen en werking

In tegenstelling tot wat we regelmatig horen van oriënterende klanten is zonwering op zonne-energie niet specifiek ontwikkelt om energie te besparen. Veelal wordt zonwering immers maar af en toe bedient en is het verwante energie verbruik erg gering. Daarbij zijn zonnepanelen op woningen en bedrijfspanden die de algehele energie toevoer voeden steeds gebruikelijker. Waarom dan toch kiezen voor zonwering op zonne-energie?

Zonwering op zonne-energie zijn zelfvoorzienende systemen die bestaan uit de basiszonwering – bijvoorbeeld een screen of rolluik – tezamen met ingebouwde elektrische motor, accu, opgebouwd zonnepaneel en meegeleverde handzender (zoals bij uw televisie). Het zonnepaneel levert bij daglicht stroom waarmee de ingebouwde accu wordt opgeladen. (Opmerking: daglicht is afdoende; direct zonlicht is niet persé nodig.) Bij bediening van de handzender gebruikt de elektrische motor stroom uit de accu om naar de gewenste stand te gaan.

Het grote voordeel van dit zelfvoorzienende systeem op zonne-energie is dat er totaal geen externe voeding en dus geen bekabeling benodigd is. En aangezien de voeding – als al beschikbaar en/of mogelijk – veelal vanuit binnen naar buiten gebracht moet worden ten behoeve van zonwering, is deze stap bij dit type zonwering overbodig.

In conclusie zijn de voordelen van zonwering op zonne-energie:

  1. Installatie ook mogelijk waar geen externe voeding beschikbaar (maar wel enig daglicht)
  2. Geen ‘hak, breek, boor’ werkzaamheden t.b.v. bekabeling
  3. Geen bekabeling in zicht; binnen noch buiten
Moderne multicolour toepassing van zelfvoorzienende ritsscreens op zonne-energie waarbij geen externe bekabeling / voeding benodigd

Kosten en rendement

Zonwering systemen op zonne-energie zijn duurder dan standaard zonwering. Dat gezegd is het voor een eerlijk vergelijk (bedieningsgemak, functionaliteit, esthetiek, e.d.) aan te raden het prijsverschil te vergelijken met een zelfde uitgevoerde (merk, opties, etc.), bekabelde / extern gevoede, elektrische zonwering. Daarbij is het prijsverschil afhankelijk van het gekozen basiszonwering merk plus specifiek het motor, accu, zonnepaneel, handzender pakket merk. Somfy is hierin in Nederland het meest bekend met veel gebruiksgemak, maar ook prijziger dan andere merken zoals bijvoorbeeld Brel of Faher.

Tenslotte, vergeet niet dat het in sommige situaties simpelweg niet mogelijk is zonwering te plaatsen zonder de zonne-energie optie plus het advies om in het geval u verschillende aandrijfopties voor uw woning of pand aanschaft – bijv. screens op zonne-energie voor uw dakkapel en elektrisch bekabeld met handzender op de eerste verdieping en begane grond, u deze allemaal van hetzelfde merk neemt. Daarmee voorkomt u later verschillende handzenders en/of apps te hoeven gebruiken.

Zonwering in alle uitvoeringen – inclusief op zonne-energie – behoren tot het basis assortiment bij Luvifem. Mocht u de aanschaf overwegen, neemt u dan contact op met een van onze adviseurs. Wij horen graag van u.