Een heerlijk appartement met balkon, maar af en toe te veel zon? Zonwering kan uitkomst bieden, maar wat zijn de mogelijkheden? Op deze informatieve pagina gebruiken wij onze jarenlange ervaring om u te informeren.

Opties voor appartementsbalkons

Er is in hoofdlijnen de keuze uit verticale zonwering zoals screens, rolluiken of buiten jaloezieën met name tegen te veel invallend licht vanaf een (zij)kant. En horizontale zonwering waar je onder kunt verblijven zoals een knikarm zonnescherm, uitvalscherm of pergola zonwering.

Welke aanpassingen zijn er bij installatie?

Specifiek bij een appartement zijn er zaken die de keuze naar een bepaald product leiden. Hierbij een aantal voorbeelden:

  • Voorwaarden vanuit een vereniging van eigenaren (VVE). Bij veel appartement complexen is een VVE reglement van toepassing en worden er eisen gesteld aan zaken zoals buiten gemonteerde zonwering. Bijvoorbeeld één of een beperkt aantal toegestane voorgeselecteerde zonwering frame kleuren om het buiten aanzicht van het gehele complex consistent te houden.
  • Montage gerelateerde uitdagingen. Bijvoorbeeld de keuze voor twee minder brede producten naast elkaar in plaats van één breder product omdat deze naar het appartement te krijgen zijn via de bestaande infrastructuur van het complex (standaard lift) en daarmee handelbaarder zijn voor monteurs en veelal de kosten en logistieke uitdaging van een hoogwerker bespaard blijven.
  • Technische uitdagingen zoals weersgevoeligheid (met name wind) of een te zwakke gevel. Bijvoorbeeld de keuze voor een uitvalscherm of pergola zonwering in plaats van een knikarm zonnescherm omdat deze producten beter bestand zijn tegen wind (vlagen). Aanvullend krijgen we regelmatig het verzoek om sensoren toe te passen – die bepaalde zaken automatisch verzorgen zoals het ingaan van een knikarm zonnescherm bij een bepaalde windkracht – om zo het risico op schade verder te beperken.

Wat is de meest populaire keuze?

De bovengenoemde zonwering producten – screens, knikarm zonneschermen, uitvalschermen en pergolazonwering zijn de meest gekozen producten voor appartement balkons. Waarbij we – in vergelijking met woonhuizen – bij appartementen zien dat klanten (terecht) meer rekening houden met het risico van windschade, waardoor geritste screens, uitvalschermen en pergolazonwering onder bepaalde omstandigheden de betere optie is in vergelijking met een knikarm zonnescherm.

In ieder geval is het aan te raden advies te vragen van een echte zonwering specialist die de mogelijkheden en risico’s van uw appartement balkon duidelijk in kaart brengt, een robuust kwaliteitsproduct inmeet en naar uw wensen samenstelt, en de professionele montage van A tot Z voor u verzorgt. De adviseurs van Luvifem helpen u in deze graag verder.