Aluminium terrasoverkappingen zijn een ideale manier om nog meer en langer te kunnen genieten van uw terras. Dat gezegd kan het vanwege het polycarbonaten of glazen dak wel snel (te) warm worden. Zonwering biedt hiertoe uitkomst. Op deze informatieve pagina gaan wij in op de mogelijkheden.

Welke soorten zonwering voor uw veranda?

Een veranda – ook wel terrasoverkapping en wanneer aan de zijkanten gesloten door bijvoorbeeld glasschuifpanelen en/of rabatdelen ook wel tuinkamer genoemd – kan voorzien worden van zonwering aan het dak (horizontaal) als de zijkanten (verticaal).

Alle zonwering helpt tegen (te veel) lichtinval en lichtschittering. Echter enkel buiten gemonteerde zonwering gaat warmte vorming tegen. Dit komt omdat dit proces plaats vindt wanneer zonlicht glas raakt. Hoe meer glas, hoe meer warmtevorming. Buiten gemonteerde zonwering verhindert dit proces.

De meest gangbare verticale zonwering voor uw terrasoverkapping zijn screens. Horizontaal zijn dit boven- of onderdaks gemonteerde verandazonweringen.

Een vergelijking van deze type zonwering

Over het algemeen wordt horizontale zonwering als eerste overwogen gezien dit de meeste impact heeft op het klimaat onder uw veranda. Eventueel (later) aangevuld met verticale zonwering. Een vergelijk:

Onderdakse verandazonwering

Onderdakse verandazonwering verwijst naar zonwering die onder het dak van uw veranda wordt geïnstalleerd. Vaak wordt dit type zonwering ook binnen verandazonwering genoemd. Het biedt uitstekende bescherming tegen zonlicht en is door de plaatsing onder het terrasoverkappingsdak minder blootgesteld aan externe elementen zoals weersinvloeden. Echter, zonlicht bereikt nog steeds het terrasoverkappingsdak, wat betekent dat de zonwering de opwarming onder de overkapping niet volledig voorkomt. Ondanks de betere bescherming tegen weersomstandigheden kan deze zonwering na verloop van tijd toch vervuilen, bijvoorbeeld door insecten die zich op het zonnedoek nestelen.

Bovendakse verandazonwering

Bovendakse verandazonwering wordt boven het dak van de veranda geïnstalleerd, daarom noemen sommige mensen het buiten verandazonwering. Dit type zonwering blokkeert niet alleen zonlicht, maar voorkomt ook dat het zonlicht het terrasoverkappingsdak bereikt, waardoor de opwarming onder uw terrasoverkapping sterk vermindert of zelfs volledig wordt voorkomen. Dit maakt bovendakse verandazonwering de ideale keuze om warmte buiten te houden. Wanneer de zonwering niet in gebruik is, wordt het zonnedoek opgeborgen in een afgesloten cassette, waardoor het extra beschermd is tegen weersinvloeden.

Screens

Screens zijn niet alleen een esthetische aanvulling op uw veranda, maar bieden ook functionele voordelen. Veranda’s fungeren vaak als een overgangsruimte tussen binnen en buiten en zijn meestal minder of niet geïsoleerd. Met verandascreens kunt u op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier de opbouw van warmte tegengaan. Ook verminderen verandascreens de impact van wind op uw gebruiksplezier. Tenslotte kunt u gemakkelijk switchen tussen een verduisterde en zonnige ruimte. Zeker in combinatie met gesloten daken, lichtstraatzonwering, onder- of bovendakse verandazonwering.

Bovendaks

Onderdaks

Zij aanzicht van in crème wit uitgevoerde verandazonwering aan vrijstaande woning

Screen (open)

Screen (dicht)

Zonwering voor uw veranda: tips voor de perfecte keuze

Nu u meer informatie heeft over de meest gangbare zonwering opties voor uw veranda nog een aantal punten om mee te nemen in uw overweging:

  • Horizontale verandazonwering is technisch uitdagender voor leveranciers en daardoor kostbaarder dan verticale zonwering. Zeker in het geval van een budget standaard maten terrasoverkapping is horizontale verandazonwering relatief kostbaar.
  • In het geval van terrasoverkappingen groter dan vijf meter breed kan het koppelen van meerdere verandazonweringen naast elkaar technisch nodig zijn.
  • In het geval u de aanschaf van uw zonwering op hetzelfde moment als de aanschaf van uw terrasoverkapping overweegt, dan kan een lamellen dak als alternatief overwogen worden (let wel: functioneel niet geheel vergelijkbaar).
  • Zowel horizontale als verticale zonwering kan na montage aangeschaft en gemonteerd worden. Daarmee kunt u eerst uit proberen of zonwering echt nodig is op uw locatie en zo ja welk type uw voorkeur geniet. Tevens kunt u daarmee uw uitgaven faseren.

Mocht u meer willen weten en/of de aanschaf van een of meerdere van de benoemde producten overwegen, neemt u dan contact op met Luvifem. Onze ervaren specialisten helpen u op basis van uw wensen uw optimale oplossing te vinden en het gehele project van A tot Z voor u te realiseren. Wij horen graag van u.