Overweegt u – of bent u reeds eigenaar van – zonwering en vraagt u zich af hoe deze schoon te maken. Uw zonwering is een verrijking van uw woning en/of bedrijfspand, maar ook een behoorlijke investering. Vanzelfsprekend wilt u hier dan ook zo veel en zo lang mogelijk van genieten. Deze pagina bevat informatie die u kan helpen de tijd die u aan het schoon maken van zonwering besteedt zo effectief mogelijk in te zetten.

De beste reinigingsmethodes per type

Deze pagina bevat advies specifiek voor zonwering, niet raamdecoratie. Het verschil tussen deze beide product groepen is dat zonwering buiten gemonteerd wordt en raamdecoratie binnen. Beiden helpen u lichtinval en schittering te beheersen, echter enkel zonwering gaat warmtevorming tegen. Zonwering is dan ook (meestal) kwalitatief robuuster uitgevoerd en geproduceerd uit gepoedercoat aluminium in combinatie met een hoogwaardig textiel (zonnedoek) of (rolluik)lamellen. Deze productgroep is specifiek ontwikkelt om langdurig bestand te zijn tegen wisselende weersomstandigheden zoals warmte, koude, vocht, etc.

Voorbeelden zijn:

 • Rolluiken
 • Screens
 • Buiten gemonteerde jaloezieën
 • Uitvalschermen
 • Knikarm zonneschermen
 • Pergolazonwering
 • Verandazonwering
 • Lichtstraatzonwering

Hoewel klanten over het algemeen voorzichtig omgaan met hun zonwering en het dagelijks gebruik beperkt is, is enige mate van onderhoud toch aan te raden. Bij normale vervuilingsniveaus is een onderhoudsroutine van één keer per kwartaal tot halfjaar meestal voldoende.

Tijdens het reinigen van de zonwering is het belangrijk om uiterst zorgvuldig te werk te gaan. Vermijd het forceren van onderdelen, zoals de ruimte tussen de cassette en/of geleiders. Draag geen sieraden en gebruik geen gereedschap dat de zonwering kan beschadigen, zowel qua materiaal als vorm.

In de meeste gevallen zou het afnemen met een droge, schone, antistatische doek voldoende moeten zijn. Als u afwijkt van deze methode, kunt u een licht vochtige, schone, antistatische doek gebruiken. Herhaal dit proces indien nodig, zodat hardnekkig vuil lichtjes weekt, maar wees voorzichtig om niet te veel vocht te gebruiken. Neem het vervolgens weer af met een licht vochtige of droge, schone, antistatische doek.

Ten slotte, als de productbeschrijving dit toestaat, kunt u specifieke reinigingsmiddelen gebruiken zoals aangegeven. Dit zou echter onder normale omstandigheden niet nodig moeten zijn.

Veelvoorkomende fouten bij schoonmaken

De meest voorkomende fouten die we in de praktijk zien zijn:

 • Te lang wachten alvorens schoon te maken waardoor de kleur van het product of productonderdeel geheel of gedeeltelijk aangetast raken.
 • Toepassen (te veel) reinigingsmiddelen of type dat niet als toegestaan opgenomen is in de producthandleiding (bijtend, schurend e.d.) waardoor schade aan het product materiaal optreedt.
 • Toepassen smerende middelen zoals een vet of olie die het product beschadigen en/of tot ophoping van vuiligheid leidt (bijv. in de geleiders van een screen of rolluik).

Luvifem adviseert u graag

Als zonwering specialist staan wij voor u klaar voor al uw vragen en helpen wij u graag aan een passende zonwering oplossing inclusief het onderhoud ervan. Wij horen graag van u.